Berichten over Landbouw

  1. Corné Zorgdrager 2
    cufryslanlogo
    Door Webredactie Christenunie Fryslân op 26 augustus 2022

    Werkbezoek biologisch melkveebedrijf Zorgdrager

    Corné Zorgdrager uit Formerum boert samen met zijn vader op Terschelling. Ze hebben een biologisch melkveebedrijf met honderdtwintig melkkoeien en circa honderd hectare land. Tijdens een werkbezoek van de ChristenUnie fractie op 26 augustus aan de familie Zorgdrager, vertelt Corné over zijn bedrijf en wat hem bezig houdt.

    Lees meer over "Werkbezoek biologisch melkveebedrijf Zorgdrager"
  2. Koeien Thom vk
    cufryslanlogo
    Door Webredactie Christenunie Fryslân op 15 juni 2022

    Reactie op landelijke aanpak stikstof

    De ChristenUnie Fryslân is geschrokken van de stikstofplannen van het Rijk. Dat reductie van stikstof nodig is voor natuurherstel, is voor ons een feit. Alleen deze extreme reductiecijfers komen voor ons volledig onverwacht. Deze hoge doelstellingen zijn niet realistisch en onhaalbaar. Onzekerheid over verplichte opkoop of voortzetting van je bedrijf naast een natuurgebied, begrijpen wij volledig.

    Lees meer over "Reactie op landelijke aanpak stikstof"
  3. Muurbloem
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 25 mei 2022

    Uitvoeringsprogramma stikstof

    Om de natuur te herstellen is de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering (Wsn of Stikstofwet) ingegaan. Deze wet geeft de opdracht voor een programma van maatregelen om die reductie te bereiken en de natuur te herstellen. Provincie Fryslân heeft in kaart gebracht hoe zij de stikstofuitstoot wil terugbrengen. Dit staat omschreven in het uitvoeringsprogramma Stikstof. Provinciale Staten debatteren over dit programma op 25 mei 2022 en geven hun wensen en bedenkingen aan. ChristenUnie uit stevige kritiek op de plannen en dient een motie van treurnis in.

    Lees meer over "Uitvoeringsprogramma stikstof"
  4. Schotse hooglanders vk
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 27 januari 2022

    Verbazing over plan duurzame landbouw op Ameland

    Ameland zou een geschikt startgebied zijn om de landbouwsector te verduurzamen.
    De gedeputeerde doet het aanbod om hier als eerste te werken aan de nieuwe natuur- en stikstofdoelen. De elf boeren op Ameland weten van niets en lezen uit de krant dat er plannen zijn. Ze reageren verbaasd. De provinciale fracties ChristenUnie en CDA willen opheldering en stellen hierover schriftelijke vragen.

    Lees meer over "Verbazing over plan duurzame landbouw op Ameland"
  5. Grutto.jpg
    Lieuwe-CU-Statenfractie-VK 123 (2).jpg
    Door Lieuwe van der Pol op 24 november 2021

    Fryslân Greidefûgellân

    Weidevogels horen bij het Friese platteland. Ze zijn onderdeel van het Friese landschap en de Friese cultuur. Onze provincie is een belangrijk broedgebied voor weidevogels, maar het aantal weidevogels neemt af. De provincie heeft een inspanningsverplichting om weidevogelsoorten te beschermen. Om de weidevogelpopulatie te behouden en te herstellen worden er nieuwe maatregelen genomen. Tijdens de Statenvergadering op woensdag 24 november jl. wordt de koers, die de provincie eerder al heeft uitgezet, verfijnt en aangescherpt. De ChristenUnie vraagt aandacht voor adequaat beleid rondom predatiebeheer.

    Lees meer over "Fryslân Greidefûgellân"
  6. hummel vk.jpg
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 27 oktober 2021

    Initiatiefvoorstel: Naar een schone en gezonde leefomgeving

    Meerdere partijen in de Staten komen met een voorstel om het gebruik van pesticiden in
    Fryslân af te bouwen. Hiervoor dienen zij een initiatiefvoorstel in. De ChristenUnie wil ook naar een schone en gezonde leefomgeving maar plaatst kanttekeningen bij dit voorstel. “Wij vinden de probleemstelling dat er nog veel gebruik gemaakt wordt van giftige bestrijdingsmiddelen, voorbij gaat aan de resultaten die er de afgelopen jaren in de landbouw zijn gemaakt. De sector heeft een sterke reductie laten zien”, zegt Statenlid Wiebo de Vries tijdens het debat op 27 oktober jl. over dit initiatief.

    Lees meer over "Initiatiefvoorstel: Naar een schone en gezonde leefomgeving"
  7. Koeien IJlst vk.jpg
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 22 september 2021

    Landbouwagenda 2021-2030

    Steeds meer consumenten willen weten waar hun voedsel wordt geproduceerd, stellen eisen aan kwaliteit en productiewijze en kiezen voor producten waarvan ze weten waar die vandaan komen. De landbouw komt in een spanningsveld terecht tussen wensen van de samenleving en produceren voor de wereldmarkt. De Friese Landbouwagenda richt zich op het faciliteren, versnellen en versterken van het groene ondernemerschap voor de Agrofoodsector. Statenlid Wiebo de Vries: “Over de inhoud van de agenda zijn wij tevreden. Mooie thema’s die bijdragen aan een duurzame kringlooplandbouw.”

    Lees meer over "Landbouwagenda 2021-2030"
  8. Roodbonte koeien vk.jpg
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 17 september 2021

    Onrust over onteigening en het intrekken van vergunningen

    Om de stikstofcrisis snel op te lossen zou de overheid de vergunningen van boeren moeten afnemen, zo luidde het advies van de landsadvocaat. De provinciale fracties van ChristenUnie en CDA willen van Gedeputeerde Staten weten hoe ze denken over onteigening van agrarische bedrijven en het intrekken van vergunningen. 

    Statenlid Wiebo de Vries: “Aan alle kanten wordt gewerkt om te komen tot een oplossing om uit de stikstofcrisis te komen.” Hij vindt het onzorgvuldig dat deze adviezen naar buiten komen. “Het zorgt voor veel onrust in de agrarische sector.”

    Lees meer over "Onrust over onteigening en het intrekken van vergunningen"
  9. RJH_3050.Bernita vk.jpg
    Wiebo VK-CU-Statenfractie-29 (2).jpg
    Door Wiebo de Vries op 21 april 2021

    Betere monitoring van weidevogels

    De afgelopen jaren is het niet gelukt om de achteruitgang van het aantal weidevogels te stoppen. Om deze dalende lijn om te buigen scherpt de provincie het beleid aan. De ChristenUnie is kritisch op het nieuwe beleid en wil dat er een betere monitoring plaatsvindt op basis van geschikte hectares grasland en het in kaart brengen van de predatoren in het gebied.

    Lees meer over "Betere monitoring van weidevogels"