-
Jaarstukken en Stikstof
Lees meer over "Jaarstukken en Stikstof"Woensdag 26 juni zijn Provinciale Staten bijeen om een tweetal zaken te bespreken: de jaarstukken van 2023 en de beleidsbrief stikstof. Bij de bespreking van de jaarstukken wordt teruggekeken wat er allemaal bereikt is met de ingestoken gelden in 2023.
-
Werkbezoek LTO Noord Weststellingwerf
Lees meer over "Werkbezoek LTO Noord Weststellingwerf"Boeren in Weststellingwerf zien nog steeds kansen voor de landbouw in hun gebied. Land- en Tuinbouworganisatie Weststellingwerf nodigt de Statenleden van Provinciale Staten van Fryslân uit voor een werkbezoek in het gebied. Ze willen laten zien welke impact de agrarische sector heeft op het landelijke gebied. Tijdens een werkbezoek op woensdag 6 december bezoeken we twee agrarische bedrijven die dicht tegen een Natura-2000 gebied aanliggen.
-
Werkbezoek melkveebedrijf Veenstra
Lees meer over "Werkbezoek melkveebedrijf Veenstra"“De stip op de horizon mist”, zegt Gerke Jilt Veenstra. Hij nodigt de fractie van de ChristenUnie uit voor een gesprek over de landbouw. Samen met zijn vrouw en zoon hebben ze een melkveebedrijf in Damwâld. “De afgelopen vijf jaar hebben we alleen maar geïnvesteerd in dingen die moesten voor de regelgeving. We hebben belang bij een langetermijnvisie vanuit de overheid. Ook de derogatie (uitzonderingsregel voor het uitrijden van meer dierlijke mest), die er nu af gaat, is een klap voor de hele sector.”
-
Werkbezoek Zuidoost-Fryslân
Lees meer over "Werkbezoek Zuidoost-Fryslân"De Friese aanpak van het Nationaal Programma Landelijk Gebied omvat het natuurherstel, de instandhouding van de robuuste natuur en perspectief voor de landbouw. Tijdens een werkbezoek op 14 september 2022 bezoeken de Statenleden het natuurgebied Fochteloërveen. Natuurmonumenten geeft een toelichting op de huidige stand van de natuur. Ook luisteren we naar twee agrarische ondernemers die hun verhaal vertellen over de impact van de stikstofplannen op hun bedrijf.
-
Reactie op landelijke aanpak stikstof
Lees meer over "Reactie op landelijke aanpak stikstof"De ChristenUnie Fryslân is geschrokken van de stikstofplannen van het Rijk. Dat reductie van stikstof nodig is voor natuurherstel, is voor ons een feit. Alleen deze extreme reductiecijfers komen voor ons volledig onverwacht. Deze hoge doelstellingen zijn niet realistisch en onhaalbaar. Onzekerheid over verplichte opkoop of voortzetting van je bedrijf naast een natuurgebied, begrijpen wij volledig.
-
Uitvoeringsprogramma stikstof
Lees meer over "Uitvoeringsprogramma stikstof"Om de natuur te herstellen is de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering (Wsn of Stikstofwet) ingegaan. Deze wet geeft de opdracht voor een programma van maatregelen om die reductie te bereiken en de natuur te herstellen. Provincie Fryslân heeft in kaart gebracht hoe zij de stikstofuitstoot wil terugbrengen. Dit staat omschreven in het uitvoeringsprogramma Stikstof. Provinciale Staten debatteren over dit programma op 25 mei 2022 en geven hun wensen en bedenkingen aan. ChristenUnie uit stevige kritiek op de plannen en dient een motie van treurnis in.
-
Verbazing over plan duurzame landbouw op Ameland
Lees meer over "Verbazing over plan duurzame landbouw op Ameland"Ameland zou een geschikt startgebied zijn om de landbouwsector te verduurzamen.
De gedeputeerde doet het aanbod om hier als eerste te werken aan de nieuwe natuur- en stikstofdoelen. De elf boeren op Ameland weten van niets en lezen uit de krant dat er plannen zijn. Ze reageren verbaasd. De provinciale fracties ChristenUnie en CDA willen opheldering en stellen hierover schriftelijke vragen. -
Onrust over onteigening en het intrekken van vergunningen
Lees meer over "Onrust over onteigening en het intrekken van vergunningen"Om de stikstofcrisis snel op te lossen zou de overheid de vergunningen van boeren moeten afnemen, zo luidde het advies van de landsadvocaat. De provinciale fracties van ChristenUnie en CDA willen van Gedeputeerde Staten weten hoe ze denken over onteigening van agrarische bedrijven en het intrekken van vergunningen.
Statenlid Wiebo de Vries: “Aan alle kanten wordt gewerkt om te komen tot een oplossing om uit de stikstofcrisis te komen.” Hij vindt het onzorgvuldig dat deze adviezen naar buiten komen. “Het zorgt voor veel onrust in de agrarische sector.”
-
In gesprek gaan met indieners handhavingsverzoeken
Lees meer over "In gesprek gaan met indieners handhavingsverzoeken"De Friese Statenfracties van ChristenUnie en CDA vragen aan de gedeputeerde om in gesprek te gaan met de indieners van handhavingsverzoeken voor de zogenaamde PAS-melders. Dit om te voorkomen dat de betreffende bedrijven onnodig in de knel komen.
-
Friese Aanpak Stikstof
Lees meer over "Friese Aanpak Stikstof"In Fryslân is er sprake van te hoge neerslag (depositie) van stikstof. Teveel stikstofneerslag is slecht voor de natuur. Om de stikstofuitstoot te verminderen is er een Fries plan van aanpak gemaakt. De ChristenUnie vindt een Fries plan zonder Fries geld niet kunnen.