Matthijs de Vries

De eerste belangstelling voor politiek van Matthijs de Vries (geboren op 28 juli 1980) stamt uit de tijd toen hij op de basisschool in groep 7 een werkstuk maakte over politieke partijen. Op volwassen leeftijd was hij onder meer lid van de steunfractie van de ChristenUnie voor de gemeenteraad in Leeuwarden, campagneleider voor de Statenverkiezingen en lid van het provinciale bestuur. Thuis groeide hij op met het GPV – een van de politieke voorlopers van de ChristenUnie – en de ChristenUnie is een partij waar De Vries zich thuis voelt: ,,Het is een brede christelijke partij, die een helder christelijk geluid laat horen en opstaat als dat nodig is.”

Als Statenlid wil De Vries – die met zijn gezin in Leeuwarden woont en daar bij de gemeente werkt – niet alleen in het provinciehuis blijven zitten. ,,We moeten eropuit, naar de burgers toe om te horen wat zij willen. Het gevaar van de provinciale politiek is dat het ver van de gewone mensen af gaat staan. Dat moeten we voorkomen.”

In contact blijven met de mensen is al één doelstelling van zijn Statenlidmaatschap, dat begon na de verkiezingen in 2018. Daarnaast wil De Vries resultaat boeken met de portefeuille die hij binnen de Statenfractie heeft: openbaar vervoer. ,,Ik wil graag aan het eind van deze periode kunnen zeggen: we hebben echt iets bereikt als het gaat om de bereikbaarheid van de dorpen op het platteland en de verduurzaming van het openbaar vervoer.”