Kunst en Cultuur
De Fryske cultuur bevat meer elementen dan alleen het Fries. Mensen hebben creatieve talenten waarvan we actief en passief mogen genieten. Kunst en cultuur komen tot leven in de mienskip, in bibliotheken, musea, concertzalen en theaters. Het is belangrijk dat deze beschikbaar en toegankelijk blijven voor onze inwoners, omdat het plekken zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We willen dat ook de jeugd in contact komt met kunst en cultuur. Het beoefenen van kunst of het bespelen van
een muziekinstrument stimuleert de creativiteit en het ontwikkelen van talenten. Een toegankelijk aanbod van kunst- en cultuuronderwijs is daarom van groot belang.
Wij willen dat de provincie een voortrekkersrol op zich neemt als het gaat om cultuur. Bijvoorbeeld als subsidieverstrekker, maar ook als opdrachtgever en beschermer van ons culturele klimaat en erfgoed.
Ny Poadium
Met de introductie van het nieuwe beleid Nij Poadium in 2020 is de culturele sector behoorlijk in beroering geraakt en - deels - ook in verwarring. Het is belangrijk weer rust in het veld te brengen.
Hoewel het als positief wordt beoordeeld dat ook nieuwe initiatieven aandacht krijgen, leeft er vooral bij de vaste partijen onvrede. De financiële pot is niet groter geworden, het aantal spelers wel. Ook zijn
verschillende instellingen hard geraakt door corona.
Depotfunctie
De provincie heeft de taak om het historisch besef te bewaken, ook op cultuurgebied. In het huidige beleid is de depotfunctie – het veilig bewaren van alle relevante culturele schatten – onderbelicht. Musea
kunnen alleen op projectbasis subsidieaanvragen indienen. Daarmee komt de bewaarplicht onder druk te staan. Daar komt bij dat het rijk overweegt om Tresoar niet langer als kerntaak te zien. Hierdoor komt de bewaartaak nog verder in de knel. Wij vinden dat het rijk hierin juist een grote verantwoordelijkheid heeft. Het kan niet zo zijn dat historische ‘schatten’ alleen met provinciaal geld worden bewaard.
Wij vinden dat Fryslân belang heeft bij een goed en evenwichtig cultureel speelveld. Niet alleen vanuit culturele motieven, maar ook vanuit economisch en toeristische motieven. Dit element moet in de
subsidiëring een rol spelen. Het nieuwe beleid kan worden voortgezet, mits de huidige situatie voor de musea in stand wordt gehouden.
Cultuur en dialecten
De provincie Fryslân kent veel kleine talen. Verschillende regio’s, steden en eilanden hebben een eigen taal, maar deze staan overal onder druk. Wij willen het gebruik van kleine talen stimuleren door een kenniscentrum op te richten. Door kleinschalige projecten kunnen kleine talen in de belangstelling komen te staan.
Monumenten
Bijzondere gebouwen, voorwerpen, tradities, foto’s, films en verhalen tonen de geschiedenis van Fryslân. Dit is ons historisch erfgoed en moet beschermd worden. Ook de recente Friese geschiedenis
verdient bescherming, zoals monumentale (kerk)gebouwen die cultuurhistorisch waardevol en beeldbepalend zijn.
Doarpswurk
Doarpswurk heeft zich enorm ingezet voor het goed functioneren van kleine gemeenschappen. Fryslân telt 412 dorpen. Afgezet tegen de 11 steden, is duidelijk hoe belangrijk de aandacht voor dorpen is. De verhuizing van de ‘Doarpshuzenregeling’ naar het Iepen Mienskipsûns (IMF) maakt de positie van Doarpswurk onzeker. Doarpswurk heeft echter veel kennis en contacten opgebouwd. Die kennis moet worden geborgd in toekomstig beleid. Daarom willen wij dat Doarpswurk blijvend wordt ondersteund met subsidie.
Iepen Mienskipsfûns
Het Iepen Mienskipsfûns (IMF) levert eveneens een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en cultuur in dorpen en op het platteland. Het IMF verschaft eenmalige subsidies voor ontmoetingsplekken zoals dorpshuizen, voor verschillende doelen. Veel dorpshuizen en energiecoöperaties hebben inmiddels ondersteuning ontvangen. Daar staan wij helemaal achter. Ook een stichting die met veel vrijwilligers werkt, kan aanspraak maken op subsidie uit het IMF. Wij willen dat de provincie in dit fonds blijft investeren.
- Bewaren en zichtbaar maken van cultureel erfgoed; een kerntaak van de provincie
- Structureel ondersteunen van musea
- Aanmoedigen van nieuwe initiatieven als culturele podia en kunstvakonderwijs
- Aanboren van nieuwe bronnen in de toeristische en economische sector om de culturele sector mede te financieren