Geen ruimte voor nieuwe dorpsmolens

Dorpsmolen Reduzum vierkant.jpgwoensdag 01 juli 2020 15:52

Het vernieuwde windbeleid staat beperkt windmolens toe. De ChristenUnie wil graag dat dit beleid ruimer opgesteld wordt. Dorpen met een molen die aan vervanging toe is, hebben geen schijn van kans om een nieuwe molen te plaatsen. Dat werkt ontmoedigend vindt Statenlid Wiebo de Vries.

Verschillende verenigingen van dorpsmolens trekken aan de bel over het nieuwe beleid. Hierin staat dat een molen niet hoger mag zijn dan 100 meter. Dat is niet rendabel te krijgen. Slechts een molen met een hoogte van meer dan 120 meter is winstgevend. Nu kunnen dorpen niet verder met het opwekken van energie als de molen niet meer te restaureren is. De ChristenUnie vindt het teleurstellend, dat initiatieven vanuit de mienskip om energie op te wekken, op deze manier onmogelijk worden gemaakt.

In het nieuwe beleid worden kleine molens op boerenbedrijven toegestaan. Dat is iets waar de ChristenUnie wel tevreden over is. De ChristenUnie zou graag zien dat deze kleine molens met een ashoogte van 15 meter ook geplaatst mogen worden bij bedrijventerreinen voor eigen gebruik.

Tijdens het debat op 1 juli 2020 krijgt de oppositie, die voor een ruimer windbeleid is, geen vaste voet aan de grond. De Vries is niet te spreken over de harde opstelling van het college. “Afspraak is afspraak”, zegt zij en dat betekent dat wat de oppositiepartijen ook aan wensen inbrengen, de coalitiepartijen stemmen het allemaal weg.

Labels

« Terug