Water
Klimaatverandering leidt tot meer weersextremen, ook in Fryslân. Extreme neerslag en langdurige droogte eisen hun tol. De landbouw wordt op steeds meer plekken ernstig belemmerd door verzilting.
Drinkwaterbedrijven luiden de noodklok over drinkwatervoorraden. Dit vraagt een nieuwe balans in het vasthouden, bergen en afvoeren van water.
De ChristenUnie ondersteunt het Deltaprogramma, waarin overheden samenwerken aan de waterveiligheid. Wij willen dat de provincie bij ruimtelijke ordening meer rekening houdt met
waterveiligheid. Waterbelangen moeten sturend zijn bij alle keuzes rond ruimtelijke ontwikkelingen. Dat geldt voor woningbouw, wegen en ook industrieterreinen. Lokale kaden en keringen met fiets- en wandelpaden moeten eveneens veilig zijn.
Waterkwaliteit
De waterkwaliteit in Fryslân is nog niet overal op orde. In 2027 moet de provincie aan strenge Europese eisen voldoen. Daar is meer regelgeving voor nodig. Het beleid om ongewenste verontreiniging van oppervlaktewater en grondwater, bijvoorbeeld door mest en medicijnresten te voorkomen, moet worden aangescherpt. Er moeten meer natuurvriendelijke oevers worden aangelegd. Hoe schoner het water, hoe beter de visstand. Ook willen we dat in Fryslân overal in het buitenwater kan worden gezwommen.
Drinkwater
De stijgende vraag naar drinkwater zet de drinkwaterwinning onder druk. Het is nodig dat burgers in warme en droge periodes hun watergebruik aanpassen. Wij willen dat de provincie samen met Vitens blijft innoveren zoekt om de drinkwatervoorziening in de toekomst op peil te houden.
Klimaatadaptatie
We moeten ons beter voorbereiden op extreme droogte en waterpieken, bijvoorbeeld door middel van zomerpolders en regionale waterbuffers. Klimaatadaptatie begint met klimaatacceptatie: we moeten weer leren om met het water te leven. Water is een leidend principe in ruimtelijke ontwikkeling. De regel ‘peil volgt functie’ maakt plaats voor het principe ‘functie volgt peil’. Meer water vasthouden is het uitgangspunt. Bij de herinrichting van gebieden worden de mogelijkheden onderzocht om waterberging te realiseren.
Verzilting
Om verzilting van de bodem tegen te gaan, moeten de huidige proeven worden voortgezet. Wij willen een brede taskforce voor een integrale aanpak van de verzilting, waarbij provincie, Wetterskip en gemeenten samenwerken.
- Water vasthouden wordt het uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen
- Het waterpeil in een gebied is maatgevend voor ontwikkelingen in dat gebied
- Meer maatregelen om aan de eisen voor schoon water te voldoen
- Samen met betrokkenen onderzoeken van mogelijkheden voor waterberging
- Inzetten van een brede taskforce voor aanpak verziltingsproblematiek. Huidige proeven en
- testen voortzetten
- Instellen van een subsidieregeling, samen met gemeenten, voor regenwater- en waterrecyclesystemen