CU: hulp provincie nodig bij in beeld brengen uitgeprocedeerden

dennis burundidinsdag 20 januari 2015 20:26

De provincie moet gemeenten helpen bij het in beeld brengen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat vindt de provinciale fractie van de ChristenUnie. In december stelde statenlid Ynze de Boer vragen aan het provinciebestuur naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (Ecsr).

De uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten dat illegale vreemdelingen bij de overheid aanspraak kunnen maken op kleding, eten en onderdak ondersteunt de CU. De Boer wil onder meer weten hoe de opvang van dakloze asielzoekers in Friesland geregeld is. Vorige week kwamen de antwoorden, die er op neer komen dat de provincie hierin geen rol voor zichzelf ziet weggelegd, omdat het gaat om een gemeentelijke taak.

De Boer zegt ,,verontwaardigd’’ te zijn over de beantwoording. ,,Het is ontzettend lastig om uitgeprocedeerde asielzoekers in beeld te krijgen en te houden.’’

,,Gemeenten hebben dit overzicht niet goed. De provincie zou hier een rol in kunnen spelen en zo haar sociale gezicht laten zien.’’ Op de vraag hoe die rol er concreet moet uitzien, zegt De Boer: ,,De provincie moet met gemeenten om tafel om te bespreken wat ze kunnen doen om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen.’’

Landelijk hebben – sinds de uitspraak – al tientallen gemeenten besloten noodopvang te bieden in de vorm van een bed-bad-brood-regeling. In Friesland zijn – voor zover bekend – vier gemeenten die noodopvang verstrekken, waaronder Leeuwarden en Smallingerland.

Bron: Leeuwarder Courant, 20 januari 2015

Labels
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'CU: hulp provincie nodig bij in beeld brengen uitgeprocedeerden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.