Zorg bij CU over uitstel extra trein Groningen Leeuwarden

ov foto's 011woensdag 24 februari 2016 11:37

De ChristenUnie in Fryslân maakt zich grote zorgen over de voortgang van het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL). Nu de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een noodzakelijke aanpassing op station Leeuwarden afkeurt, lijkt een extra trein in 2019 niet haalbaar. Dat is voor de ChristenUnie onaanvaardbaar. ‘We vragen de gedeputeerde alles uit de kast te halen om de extra trein op tijd te laten rijden,' aldus Ynze de Boer.

Volgens De Boer zijn de treinen op dit traject al overvol. ‘De druk op het spoor is heel groot. Er rijden nu twee treinen per uur; een stoptrein en een sneltrein. De extra trein die vanaf 2019 gepland staat, zou een sneltrein zijn met een stop in Veenwouden.’

De ChristenUnie heeft zich in het verleden steeds sterk gemaakt voor de extra trein. ‘Er bereiken ons al jaren geluiden dat er veel behoefte is aan extra ruimte op dit traject. Het is een heel aantrekkelijke lijn waarbij de trein het wint van de auto als het gaat om de snelheid waarmee een afstand wordt afgelegd. We zijn benieuwd welke middelen de gedeputeerde gaat inzetten om ervoor te zorgen dat de extra trein er toch op tijd gaat komen,’ zegt Ynze de Boer.

Om de extra trein te laten rijden moet er meer ruimte worden gemaakt op het station Leeuwarden. Een deel van de stationskap moet daarvoor verdwijnen. Maar dat kan geen genade vinden in de ogen van de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. ‘Die hebben de gemeente Leeuwarden gevraagd de verbouwing te heroverwegen. Dat kost tijd,’ aldus De Boer.     

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2016 23-02 SV Vertraging realisatie extra sneltrein Leeuwarden Groningen15,4 kBapplication/pdfdownload
antwoordbrief aan ChristenUnie over monumentale glaswand station Leeuwarden 20160315114,4 kBapplication/pdfdownload
Labels
Verkeer & Vervoer

« Terug