Kerkentour: PKN Aalsum

kerkentour anja 06072015maandag 06 juli 2015 11:01

Een mooi, klein kerkje op een terp, als in een film. Het is geen straf om op deze zomerse zondagmorgen, tussen de groene weilanden door, naar de Catharinakerk in Aalsum te fietsen. Voorganger is ds. Herman de Vries. Deze dominee ken ik, want hij is ook voorganger in ‘mijn eigen’ kerk De Herberg in Dokkum. Zoals ik van ds. De Vries gewend ben, is de dienst Christocentrisch: Christus staat centraal.

Zoals Jezus op weg naar het kruis moest lijden, zo moest ook Paulus lijden op weg naar Jeruzalem, en zo zullen ook wij lijden in het leven. Als je Jezus volgt, krijg je te maken met een lijdensweg. Wereldwijd worden Christenen vervolgd om hun geloof. Wat doen wij als het moeilijk wordt? Getuigen we van de Heer of zeggen we ‘waarom?’. Paulus is bereid om Jezus te volgen tot in zijn dood. Zijn wij dat ook? Wat we zeker weten is dat op aarde de dood wacht. Het heeft geen zin om je daartegen te verzetten. Een Christen moet de smalle weg gaan, Jezus volgen. Dat kan moeilijk zijn. We kijken liever weg als er lijden is. We vinden het moeilijk om te luisteren en te incasseren, en ontlopen verdriet (van anderen) liever. Maar we kunnen het lijden beter onder ogen zien. We kunnen dat niet zelf, God sleept ons er doorheen. Als je vertrouwen hebt en liefde voor God, dan zal het gaan. Gods wil is dat we gered worden.

Mensen vragen zich soms af waarom er lijden is. Waarom God lijden toestaat.
De waarheid is dat de mens het paradijs, het eeuwig leven, had. Door eigen schuld zijn we het kwijt geraakt. Nu moeten we door, terug door de woestijn, op weg naar het leven. God geeft dus een nieuwe kans. Na het kruis, het lijden, komt de hemel. De smalle weg is de weg naar het leven.

in de politiek voelt het soms ook als een strijd. We werken hard, soms met resultaat, maar soms ook niet. Het is goed om weer te beseffen dat dit bij het leven hoort. Belangrijk is om een doel voor ogen te houden en door te gaan. Het doel is dat we hier niet voor onszelf zijn maar om God groot te maken. Alles wat we doen, doen we tot eer van Hem. Dat geeft energie om door te gaan.

Anja Haga
Fractievoorzitter Statenfractie ChristenUnie Fryslân
Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

 

Labels
Overdenking

« Terug