Kansen voor doorgaande spoorlijn met Duitsland

IMAG0015vrijdag 25 april 2014 13:12

De Provincie Fryslân blijft zich inzetten voor een doorgaande spoorverbinding tussen Leeuwarden en Duitsland. Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van de ChristenUnie.

Fryslân heeft al bedongen dat de sneltrein uit Leeuwarden straks doorrijdt naar Winschoten. Reizigers hoeven dan niet meer over te stappen op station Groningen. Hetzelfde wil GS bereiken voor de trein naar Duitsland. Dat zal een punt van onderhandeling zijn bij de aanbesteding van het regionale spoor in 2020. Volgens GS is Groningen op de hoogte van de wensen van Fryslân.

De treinen vanuit Leeuwarden zouden direct kunnen doorrijden naar Leer en Bremen. Daarvoor zijn spooraanpassingen nodig op het station in Groningen. Aangezien het station in Groningen toch ingrijpend op de schop gaat, is dit het moment om de juiste aanpassingen te doen. De ChristenUnie stelde hierover vragen aan Gedeputeerde Staten.

Vanuit Groningen onderhoudt Arriva een dienstregeling met het Duitse Leer onder de naam Wiederline. Door met het project Extra Spoor Groningen Leeuwarden aan te haken bij deze Wiederline zou de trein vanuit Leeuwarden kunnen vertrekken. Er wordt dan een stop gemaakt in Groningen. “Dit zou een grote opsteker zijn voor de bereikbaarheid van Duitsland vanuit Leeuwarden en misschien wel Harlingen. We vragen dan ook aan de gedeputeerde om zich hiervoor in te zetten”, zegt Anja Haga, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

De ChristenUnie vindt het jammer dat de treinverbinding vanuit Leeuwarden in Groningen eindigt. “Daardoor is het voor elke reiziger uit Leeuwarden nodig om in Groningen over te stappen. Dat geeft extra rompslomp en maakt het treinreizen minder  aantrekkelijk”.

De ChristenUnie vraagt verder om opheldering over het feit dat Fryslân het voor onmogelijk houdt dat Arriva treinen gebruik maken van over het hoofdrailnet. Daarvoor werd een voorstel om de stoptrein vanuit Groningen door te trekken naar station werpsterhoek bij voorbaat als kansloos bestempeld. In Groningen rijden treinen van Arriva echter wel over het hoofdrailnet. De ChristenUnie wil graag weten hoe dat kan.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2014-04-25 antwoordbrief CU verbinding Leeuwarden met Duitsland158,0 kBapplication/pdfdownload
31-03-2014 SV verbinding Leeuwarden met Duitsland38,2 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels
Verkeer & Vervoer

« Terug