ChristenUnie wil dat Fryslân zich sterk maakt voor Rondje Lauwersmeer

2004_0813Dijk0032vrijdag 13 september 2013 09:24

De ChristenUnie in de Friese Staten wil dat de Provincie Fryslân alles in het werk stelt om de aanleg van het Rondje Lauwersmeer te realiseren. Het project dat ruim € 3,3 miljoen kost, dreigt niet door te gaan doordat de Friese gemeenten niet kunnen voldoen aan hun co-financieringsverplichting. De ChristenUnie wil dat GS zoekt naar mogelijkheden om de gemeenten hierbij te helpen en stelt hierover vragen aan GS.

De provincies Fryslân en Groningen nemen een leeuwendeel op zich van de financiering van het Rondje Lauwersmeer. Daarnaast betaalt Groningen ook het deel van de gemeente De Marne. De drie Lauwersmeergemeenten betalen wel elk € 40.000 aan proces en werkgeld. Verder wordt voor € 1,3 miljoen een beroep gedaan op het Waddenfonds.

De gemeenten Dongeradeel en Kollumerland c.a. moeten daarnaast nog € 166.000 bijdragen als cofinanciering . Beide gemeenten hebben laten weten dit geld de komende jaren niet te kunnen vrijmaken.

In het Rondje Lauwersmeer worden wandel-, fiets- en vaarroutes in het gebied beter op elkaar aangesloten. Ook wordt de entree van het Lauwersmeergebied en de relatie met het achterland verbeterd.

De provincies en de gemeenten maken deel uit van de Stuurgroep Lauwersmeer die vorig jaar opdracht gaf een gebiedsvisie te ontwikkelen voor het Lauwersmeer.  In deze visie met de naam ‘Koers voor het Lauwersmeer’ wordt geconcludeerd dat het Lauwersmeer grote ontwikkelpotentie heeft voor recreatie, natuur en duurzame visserij maar dat deze onvoldoende tot ontwikkeling komt. Het Rondje Lauwersmeer is een van de plannen om de recreatie in het gebied te stimuleren.

De ChristenUnie wil dat de Provincie op een creatieve manier zoekt naar financiering van het Rondje Lauwersmeer. “Indertijd hebben we regels voor cofinanciering opgesteld om gemeenten en andere partijen te stimuleren ontwikkelingen in gang te zetten. Maar in de huidige tijd kan cofinanciering een steen om de nek van gemeenten zijn en worden ontwikkelingen juist gefrustreerd. Dat kan niet de bedoeling zijn”, vindt fractievoorzitter Anja Haga. “We vragen GS om hiervan af te wijken”.

De ChristenUnie wil verder van GS weten in hoeverre de bijdrage uit het Waddenfonds afhankelijk is van de bijdragen door gemeenten en Provincie.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
sv 11-09-2013rondje Lauwersmeer38,0 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels
Kollumerland

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil dat Fryslân zich sterk maakt voor Rondje Lauwersmeer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.