ChristenUnie wil hogere ambitie voor duurzame energie

SAM_1724woensdag 06 februari 2013 14:22

De ChristenUnie vindt dat Fryslân in 2050 onafhankelijk moet zijn van fossiele energie. De ChristenUnie pleit ervoor dat Provinciale Staten zich uitspreken voor deze ambitie. Commissielid Jacob Halma van de ChristenUnie zei dit tijdens de commissie Lan, Loft en Wetter. Op de agenda van de commissie stond de instelling van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy.

Provincie spreekt zich nu niet uit over een ambitie op langere termijn. Dat zou ze wel moeten doen, vindt de ChristenUnie. “Zestien procent in 2020 is mooi begin. Maar er is ook ambitie op langere termijn nodig”, aldus Halma. In 2018 volgt een evaluatie van het Funs Skjinne Fryske Enerzjy. Op dat moment kan ook bekeken worden hoe de aangescherpte ambitie behaald kan worden.

Als we doorgaan in het tempo dat nu wordt voorgesteld tot 2020 dan duurt het tot 2069 voordat Fryslân onafhankelijk is van fossiele energie. “Wij vinden dat onacceptabel,” zei Halma. “Als we dat doen zadelen wij onze kinderen en kleinkinderen op met een groot probleem. Er ontstaat dan een gat tussen vraag en aanbod dat alleen met kernenergie kan worden gedicht. Wie wil dat in Fryslân?”

De ChristenUnie is er blij mee dat er nu een belangrijke stap wordt gezet in de realisatie van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. In 2009 diende de ChristenUnie een initiatiefvoorstel in voor de oprichting van het een revolverend duurzaam energiefonds waarvoor geld uit de verkoop van NUON aandelen zou worden gebruikt.


#schepping #sterk

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil hogere ambitie voor duurzame energie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.