ChristenUnie wil investeren in technisch personeel

Zendmast01vrijdag 10 februari 2012 13:05

De provinciale ChristenUnie in Fryslân vindt dat de Provincie zich samen met het Friese bedrijfsleven moet inzetten voor een Techno-Fryslân en stelt hierover vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. Dit naar aanleiding van het afblazen van het innovatiecluster Drachten.

Het lijkt erop dat er ook in de toekomst te weinig hoogwaardig technisch personeel zal zijn in Fryslân. Het probleem bestaat al enige jaren en lijkt niet af te nemen. Plannen van het innovatiecluster Drachten om een kennisinstituut op te richten zijn vanwege geldgebrek voorlopig afgeblazen.
Het innovatiecluster Drachten bestaat uit verschillende bedrijven die gezamenlijk kennis delen en projecten opzetten. Hun plan was om hoogstaande technologische ontwikkelingen naar Drachten te halen, door middel van een kennisinstituut. Statenlid Wiebo de Vries: ‘Jammer dat zo’n mooi initiatief door gebrek aan geld niet door kan gaan. Het is belangrijk dat de komende jaren fors geïnvesteerd wordt in technisch personeel.  Er is werk genoeg. Het lukt alleen niet om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden. Vaak sluiten opleidingen niet goed aan bij de markt’.

De ChristenUnie wil van het college weten wat ze eraan doet om het innovatiecluster Drachten en het oprichten van een kennisinstituut te laten slagen. Verder vraagt de fractie aan het college van GS hoe ze ervoor gaat zorgen dat technisch geschoold personeel behouden blijft voor de Friese arbeidsmarkt.

 

SCHRIFTELIJKE VRAGEN:

  1. Is het college bekend met het zogenaamde innovatiecluster in Drachten?
  2. De ChristenUnie is van mening dat een dergelijk cluster grote kansen biedt voor de regio. Hoe beoordeelt u dit?
  3. Welke inspanningen heeft het college verricht en verricht ze nog steeds om, conform het Uitvoeringsakkoord en de Samenwerkingsagenda, het innovatiecluster Drachten te stimuleren?
  4. Er blijkt, ook in Fryslân, een tekort te zijn aan hoogwaardig technische personeel. De ChristenUnie vindt het van belang dat er hoogwaardige technische opleidingen geboden worden in Fryslan. Ook zijn wij van mening dat geschoold personeel behouden moet blijven voor de Fryske arbeidsmarkt. Wat is uw mening hierover?
  5. Bent u het met ons eens dat het, gezien het feit dat er in Fryslân een tekort is aan hoogwaardig technisch personeel, het uitermate te betreuren is dat het kennisinstituut van het innovatiecluster Drachten niet door kan gaan wegens gebrek aan geld?
  6. Wat doet het college eraan om hoogwaardige technische opleidingen in Fryslân te behouden en waar mogelijk uit te breiden?
  7. Hoe gaat u ervoor zorgen dat technisch geschoold personeel behouden blijft voor de Fryske arbeidsmarkt, en meer specifiek voor het innovatiecluster in Drachten?
  8. Het Watertechnologisch Instituut Wetsus kreeg onlangs 19 miljoen euro, afkomstig uit Zuiderzeelijn-pot, van het Ministerie van Economische Zaken. Welke mogelijkheden voor financiële steun zijn er voor het innovatiecluster in Drachten? Welke inspanningen gaat u hiervoor leveren?
  9. Hoe gaat u ervoor zorgen dat het kennisinstituut van het innovatiecluster Drachten kans van slagen heeft?

 #sterk

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden