Op werkbezoek bij Frisia Zout in Harlingen

Frisia Zout Harlingen v2.jpgwoensdag 09 januari 2019 12:07

Zout. We gebruiken het allemaal. Toch wordt het meeste zout gebruikt in de industrie. Voor heel veel productieprocessen is zout nodig en het wordt gebruikt om het over de weg te strooien als het vriest. We kunnen niet zonder zout. Voor de fractie van de ChristenUnie een mooie aanleiding om eens in de provincie te gaan kijken bij de zoutwinningsfabriek van Frisia Zout in Harlingen. Op woensdag 9 januari 2019 vindt het werkbezoek plaats.

Frisia Zout uit Harlingen is na Nouryon (voorheen AkzoNobel) de grootste zoutproducent van Nederland. Op een diepte van zo'n drieduizend meter wordt er naar zout geboord. Frisia Zout is in 1995 opgericht en haalt jaarlijks nog steeds ruim één miljoen ton zout uit de grond. Ook nu nog is de zoutproductie van belang voor de Nederlandse economie. Frisia Zout zorgt indirect voor 240 arbeidsplaatsen.

De afgelopen jaren heeft zoutwinning een slecht imago gekregen. Eigenaren klagen over bodemdaling. Ze zijn bezorgd. De provincie wil daarom dat er niet meer zout gewonnen wordt onder land. Frisia Zout heeft inmiddels een alternatieve locatie gevonden. Boren in de Waddenzee. Boren in het Wad is heel anders omdat de dynamiek van de Waddenzee steeds verandert. Het gat vult zich vanzelf op. ‘Toch is het belangrijk om de beginsituatie goed vast te stellen,’ zegt directeur Durk van Tuinen. Daarom zijn er meetpalen in zee zo’n 25 meter de Waddenbodem in gedrild waar met behulp van een gps-installatie continu gemeten wordt. In 2020 hoopt Frisia het eerste zout te winnen onder het Wad.

‘In de communicatie kan nog wel wat verbeterd worden,’ zegt Durk van Tuinen. Hij is in gesprek met Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH) over de toekomstige boringen in het Wad. Ook wordt er een website ontwikkeld met veelvoorkomende vragen en antwoorden. Eveneens is er een nieuwsbrief in de maak.

Durk van Tuinen is blij met het werkbezoek van de ChristenUnie. ‘Ik kan het verhaal van Frisia vertellen en dat is anders dan wat er in het rapport: “Staat van de sector zout”, staat. Dat is een generaliserend verhaal over de winning van zout. In Fryslân wordt veel dieper geboord naar zout en dat is anders dan in Veendam en Twente.’

Labels

« Terug