Ondernemersontbijt bij Wetterskip Fryslân

IMG_20181204_081417.jpgdinsdag 04 december 2018 15:58

Wetterskip Fryslân werkt steeds meer samen met ondernemers. Voor de ChristenUnie een mooi aanknopingspunt om op 4 december te ontbijten bij het Wetterskip. Yede van der Kooij werkt daar en houdt zich bezig met vernieuwing. Hij vertelt op enthousiaste wijze hoe energie en grondstoffen uit het water worden gehaald.

De taken van Wetterskip Fryslân zijn veranderd. Vroeger lag de nadruk op voldoende water, waterveiligheid (veilig achter de dijken) en schoon water. Tegenwoordig kijken we naar wat we meer kunnen doen met water. Water is niet alleen een afvalproduct maar ook een bron van duurzame energie, grondstoffen en schoon water. Alle Nederlandse waterschappen, in totaal eenentwintig, werken aan een ‘Energie- en Grondstoffenfabriek’. De focus van het waterschap ligt nu ook op het beschermen van het milieu, terugwinnen van energie en inmiddels het terugwinnen van grondstoffen. Daarnaast speelt de klimaatverandering een grote rol bij het waterschap.

Wetterskip Fryslân is koploper in de ontwikkeling van cellulosevezels. Yede vertelt hoe ze dat van wc-papier uit afvalwater maken. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden in de papier- en kartonindustrie of als afdruipremmer in asfalt. In september 2016 is het eerste fietspad, waarbij gerecycled wc-papier gebruikt is, bij Jelsum geopend. Een wereldprimeur.

De vezels zijn ook heel geschikt voor het maken van isolatiemateriaal en bioplastics. ‘De natuur heeft het allemaal al in zich,’ zegt Yede van der Kooij. Hij is onder de indruk van wat de natuur te bieden heeft.

Wilt u meer lezen over wc-papier uit afvalwater? In het document afvalwater leest u meer over het zuiveren van water en wat dit betekent voor onze gezondheid en economie.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Afvalwater.pdf5,8 MBapplication/pdfdownload
Labels
Ondernemersontbijt

« Terug