Leefbaarheid en de nieuwe rol van de provincie
Friezen zijn blij met de plek waar ze wonen en geven de leefbaarheid een 8. De ambitie is dat Friezen in de toekomst dat cijfer blijven geven. De maatschappij is in beweging. Burgers willen meer betrokken worden bij de besluitvorming. In de beleidsbrief Leefbaarheid, die op de agenda van 26 september staat, kijken Provinciale Staten naar wat een passende rol is van de provincie in de huidige tijd.
In de Startnotitie over leefbaarheid hebben Provinciale Staten in juli 2017 gekozen voor nieuw leefbaarheidsbeleid. Dat houdt in dat de provincie minder leidend is en aansluit bij initiatieven uit de samenleving. Het is nieuw voor de provincie om niet zelf sturend en bepalend te zijn. Toch heeft de ChristenUnie twijfels over deze nieuwe rol als het gaat om zorg. De ChristenUnie wil dat de zorg dichtbij en bereikbaar moet zijn.
Zorginstellingen hebben moeite om personeel te krijgen of te behouden omdat voldoende faciliteiten ontbreken in het woongebied. Waar zorginstellingen ook tegenaan lopen is dat in gebieden rondom de grote kernen soms teveel zorgaanbieders zijn voor dezelfde zorgvraag. 'Dat vinden wij jammer, daarom willen we dat het college in overleg gaat met zorginstellingen om een volledig beeld te krijgen wat er precies speelt op dit vlak,’ aldus Statenlid Wiebo de Vries.
Hij voelt mee als het gaat om het feit dat de provincie niet het eerste overheidsorgaan is dat verantwoordelijk is voor de zorg, maar wil toch dat de provincie een regierol vervult in bijvoorbeeld de toewijzing van woningcontigenten en spreiding van het zorgaanbod.
De ChristenUnie vraagt aan het college om in overleg te gaan met zorginstellingen om een volledig beeld te krijgen wat er precies speelt en de uitkomsten hiervan de delen met Provinciale Staten en dient daarvoor een motie in. Deze motie haalt het net niet.