Boer mag asbestsubsidie voortaan in delen aanvragen

zonnepanelen op boerderijvrijdag 30 september 2016 11:18

Boeren in Fryslân kunnen de subsidie om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonne-energie, voortaan in delen aanvragen. Een motie van de ChristenUnie in de Staten van Fryslân heeft daarvoor gezorgd. Tot nu toe konden agrariërs slechts een keer voor dit doel subsidie aanvragen.

Friese boeren kunnen gebruik maken van de regeling  ´Asbest eraf, zonnepanelen erop´. Dat is een extra subsidie bovenop de landelijke subsidie voor asbestsanering. Fryslân slaat zo twee vliegen in een klap: meer duurzame energie en minder asbest.

Toch zijn boeren nog aarzelend  om gebruik te maken van de regeling. Het vraagt veelal om een forse investering, want het gaat vaak om meer dan één dak. In slechte tijden krabt een boer zich extra achter de oren, voordat hij deze investering zal doen.

Om het makkelijker te maken stelde de ChristenUnie voor om het aantal keren dat de boer aanspraak kan maken op deze subsidie, uit te breiden.  ‘Dan kan een boer de daken stuk voor stuk aanpakken, in plaats van allemaal tegelijk,’ motiveerde Richard Klerks.  

Labels

« Terug