Fryslân krijgt veel windmolens in IJsselmeer

windmolen kleinvrijdag 19 december 2014 11:38

Ruim acht uur hadden Provinciale Staten van Fryslân nodig om op 17 december een besluit te nemen over de locaties voor windenergie in Fryslân de komende jaren. Maar nog steeds is niet helemaal duidelijk waar de molens straks verrijzen. In het IJsselmeer of rijen dik in een lijn langs de Afsluitdijk? Het kan nog beide kanten op. De ChristenUnie vindt het jammer dat er niet gekozen is voor een betere verdeling van windmolens over land en in het water. Tegelijkertijd is de fractie blij met de steun voor moties die dorpsmolens mogelijk maken en over de manier waarop Fryslân de winst uit windmolens wil herinvesteren in duurzame energie. ‘Het is goed dat er een besluit is genomen’, vindt fractievoorzitter Anja Haga.

In de week voorafgaand aan de Statenvergadering werd druk overleg gevoerd door oppositiepartijen en de PvdA. 'Daar hebben we aan meegedaan, want we voelen ons verantwoordelijk', legde Haga uit. 'God geeft ons deze wereld met de opdracht er goed op te passen. De manier waarop we nu omgaan met fossiele energie, put de aarde uit.' Dat het overleg uiteindelijk niet tot resultaat heeft geleidt, wijdt Haga voluit aan de PvdA die op het laatste moment toch besloot de kant van de coalitie te kiezen. 'Partijbelang en electoraal gewin hebben de boventoon gevoerd', verweet ze de FNP, CDA en PvdA.

Voor de ChristenUnie zijn windmolens een belangrijke maar tijdelijke oplossing om de ambitie van Fryslân te realiseren om in 2050 onafhankelijk te zijn van fossiele energiebronnen. 'We zien veelbelovende ontwikkelingen als het gaat om blue energy of geothermie. Maar dat staat nog in de kinderschoenen en levert onvoldoende energie op. Windmolens zijn op dit moment het meest rendabel.' Mede vanwege die nieuwe ontwikkelingen pleitte de ChristenUnie voor een tijdelijke vergunning voor windmolens van 22,5 jaar. 'Windmolen eigenaren moeten dan opnieuw een vergunning aanvragen. Zo nodig wordt die vergunning dan verlengd.'  Een amendement hiervoor kreeg onvoldoende steun van de Friese Staten.

De ChristenUnie vindt dat windmolens zowel op land als in water geplaatst moeten worden. Maar 350 Mw in het IJsselmeer is de partij te gortig. 'Er zijn ook locaties op land; bijvoorbeeld langs infrastructuur en op industrieterreinen.'

De Staten van Fryslân stemden in met een motie van de ChristenUnie om winsten die gemaakt worden doordat de Provincie participeert in windmolenprojecten, ten goede te laten komen aan het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. Zo kunnen nog meer initiatieven voor duurzame energie in Fryslân worden gefinancierd. De ChristenUnie was tevens mede-indiener van een motie die pleit voor onderzoek naar effecten van laag-frequent geluid door windmolens. Ook deze motie kreeg steun van de Staten.

Er komt een uitvoeringsorganisatie die de realisatie van windmolenparken zal begeleiden. De ChristenUnie vindt dat deze organisatie niet alleen door Fryslân bekostigd moet worden en dat het Rijk ook moet meebetalen. Maar de Staten vinden in meerderheid dat Fryslân zelf verantwoordelijkheid is voor de uitvoeringsorganisatie.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Amendement_1199,8 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Amendement_895,5 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Amendement_9160,2 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_gewijzigde_Motie_1294,7 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Motie_1191,6 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Motie_16123,0 kBapplication/pdfdownload
2014-12-17_PS-09_Wynenerzjy_Motie_9108,8 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden