Kerkentour: De Wijngaard Leeuwarden

De Wijngaard 1maandag 08 december 2014 07:52

In een wat ongewone sfeer bezocht ik vanochtend in het kader van de kerkentour een dienst van de baptistengemeente De Wijngaard in Leeuwarden. De zondagse dienst wordt gehouden in het World Trade Centre (WTC) in Leeuwarden. Om even voor tienen ben ik aanwezig en kom terecht in de centrale hal. Via de trap kom je in de ‘kerkzaal’.

Na een warm onthaal vervolgt Richard Santinge, voorganger, zijn inleiding. Het thema deze ochtend is: Gunnend geloven.

Aan de hand van zandtekeningen wordt het tekstgedeelte uit Lucas 1:26-33 mooi uitgebeeld. Het verhaal gaat over Maria, zij ontving de gunst van God. Maar wat houdt dat precies in?

Gunnend geloven is het in de gunst komen van God. Hij wil ons de gunst geven, zodat wij de gunstbewijzen weer kunnen uitdelen aan anderen. God gunt ons het beste, Hij wil altijd bij ons aanwezig zijn. In de gemeente hebben alle mensen een gave ontvangen. Dit is eveneens een gunst van God. We mogen elkaar ondersteunen met onze gaven.

Wanneer we tegenslag ervaren in ons leven, je komt bijvoorbeeld zonder werk te zitten, dan nog heb je veel om dankbaar voor te zijn. Dat wat je nog wel hebt wordt dan gauw vergeten. Ook een dak boven je hoofd of het dagelijks voedsel zijn gunsten die we van God hebben ontvangen.

Volgens Santinge zijn er drie aspecten die de basis vormen voor het gunnend geloven:

  1. Mensen moeten vertrouwen hebben in het feit dat men in God begunstigd is.
  2. Dat wat je ontvangen hebt, namelijk je geloof, uitdragen. Hem groot maken in je leven en lofprijzen over Hem.
  3. Nederig en zachtmoedig zijn. God woont bij deze mensen.

Gezamenlijk vieren we, na de woordverkondiging, nog het Heilig Avondmaal. Hierbij mogen we stilstaan bij het bijzondere werk wat God door zijn Zoon Jezus Christus heeft gedaan. Christus ging ons voor in het lijden en sterven. Wat een gunstbewijs is dat!

Aansluitend op de dienst is er in de hal nog gelegenheid tot het drinken van een kop koffie en het nuttigen van overgebleven pepernoten. Wat een voorrecht om met christenen te spreken over God en welke rol politiek daarin speelt.

Om half één verlaat ik het WTC met de wetenschap dat God ons mensen gunstig gestemd is. Ook ga ik huiswaarts met voldoende inspiratie voor de nieuwe week!

Wiebo de Vries
Statenlid voor de ChristenUnie Fryslân

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden