School was eigenlijk bijzaak voor Anja Haga

Anja in FD 19-05-2014maandag 19 mei 2014 13:47

School, daar had Anja Haga (37), Statenlid voor de ChristenUnie, eigenlijk niet zoveel tijd voor. Liever zat ze met de neus in de muziekboeken. Maar voor haar examens ging ze wél echt blokken.
,,Ik was zo blij toen ik mijn examen had gehaald. Ik had er niet aan moeten denken dat ik nog een jaar op school had moeten zitten.”

In 1995 slaagde Anja Haga voor het vwo-examen op het Gomarus College in Groningen. Een schooltijd die ze zo snel mogelijk wilde afsluiten. Ze besteedde haar tijd namelijk liever aan iets anders: muziek. ,,Ik vond het schoolse systeem, dat ze je vertellen wat je moet leren, heel beklemmend. Ik speelde dwarsfluit en ik was bijna elke dag wel in de muziekschool te vinden, ik oefende veel, speelde op concerten en dan moest ik ook nog naar school. Daar had ik helemaal geen tijd voor. Mijn agenda zat zo vol dat het er eigenlijk niet meer bij kon.”

School was dus bijzaak voor de fractievoorzitter van de ChristenUnie in Provinciale Staten van Fryslân. ,,Mensen denken bij mij al gauw: ‘Oh, jij was vast een keurige student.’ En dat was ik ook wel, maar ik was niet veel op school. Ik dacht: de stof staat ook wel in het boek, die leraar vertelt mij niets nieuws, dus ik kom niet. Ik ben daar wel eens op aangesproken, maar heb er geen problemen mee gekregen. Misschien wilden ze mij ook wel meer ruimte geven voor mijn muziek. Ik stond er verder ook goed voor en mijn ouders stonden achter mij, vertrouwden me.”

Voor de examens ging ze wél blokken. ,,Ik dacht: ik moet zorgen dat ik hier zo snel mogelijk weg ben. Maar dan wel met een diploma natuurlijk. Ik leerde door samenvattingen van de stof te maken. En van die samenvatting maakte ik dan weer een samenvatting, tot ik op een gegeven moment alles kwijt kon op één A4’tje. Dan kon ik dat vlak voor het examen nog een laatste keer bekijken en wist ik het.”

Zenuwachtig was ze wel voor de examens. ,,Ik vond het spannend. Dan zat je daar in de gymzaal. Bij het zien van de opgaven was mijn eerste reactie: Oh dit weet ik allemaal niet. Dat was de spanning, als ik bezig ging kwam ik er wel uit. Ik vond het eigenlijk ook een heel vrije periode. Je had een examen en dan weer vrij, het was mooi weer en je was bijna klaar met school. Ik had echt het gevoel: dit is een soort portaal naar het echte leven, hierna begint het.”

Frans was haar beste vak. Ze ging met een negen het examen in, maar kwam er met een zeven weer uit. ,,Het schriftelijke deel ging goed, maar ik had de luistertoets verpest. Ik haalde een vijf of een zes en kwam uit op een zeven. Achteraf denk ik wel: ik had iets meer tijd aan de vakken moeten besteden.”

Op de dag dat de school de examenuitslag zou doorbellen -en de meeste leerlingen in de buurt van de telefoon bleven -zorgde de Drachtster er juist voor dat ze niet thuis was. ,,Ik kon het niet verdragen om thuis te zitten. Ik heb die dag geholpen met het schilderen van de kamer van mijn vriendje, nu mijn man. Je had toen nog geen mobiele telefoons, dus ik was gewoon niet bereikbaar. Toen ik thuiskwam hoorde ik dat ik geslaagd was.” Dat werd gevierd met een flink stuk gebak. Haga houdt haar handen ongeveer een meter uit elkaar. ,,Ik had zó’n taart gezien bij de bakker. Daar heb ik heel veel van gegeten. En er was feest.”

Na de middelbare school ging Haga naar het conservatorium. ,,Ik wilde later in een orkest spelen, concerten geven.” Na een jaar stopte ze echter. ,,De twijfel sloeg toe: is dit echt wat ik wil? Je moet natuurlijk gaan voor je passie, maar ik ben blij dat ik niet heb doorgezet.” Naast het conservatorium deed ze ook een studie Spaans, wat een mooie basis bleek voor de bovenbouwstudie algemene taalwetenschappen. Gaandeweg kwam ook de politiek om de hoek kijken. ,,Ik vond politiek op school al interessant, maar dacht toen: dat is voor later.”

Ze werkte achtereenvolgens als klinisch linguïst/logopedist in het ziekenhuis, en in het bedrijfsleven nadat ze een opleiding bedrijfskunde had gevolgd. ,,Mijn route is dus heel wisselend geweest. Achteraf ben ik er blij mee dat ik zo veel werelden van binnen heb meegemaakt. Nuttige ervaring voor een politicus.”

Artikel in Friesch Dagblad van 19 mei 2014

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden