Opinie: Maak het OV toegankelijk en betaalbaar

chipkaartwoensdag 02 oktober 2013 12:27

Gelukkig kunnen we aan op veilige bussen die op tijd rijden. Maar je moet er wel voor in de buidel tasten. Met de komst van de OV-chipkaart en meerdere aanbieders in het Openbaar Vervoer is het reizen met OV er niet goedkoper en gemakkelijker op geworden.

Stel, je hebt geen OV-chipkaart en je wilt met de bus. Voor de reis van Drachten naar Hallum en weer terug betaal je in totaal € 18,- aan kaartjes (met de OV-chipkaart ben je € 13,20 euro kwijt). Woon je in Bilgaard in Leeuwarden en ga je met de bus heen en weer naar het MCL dan moet je in totaal vier kaartjes van elk € 2,- kopen. In totaal ben je dus € 8,- kwijt (met de OV-chipkaart was je in totaal slechts € 2,92 kwijt geweest). Zeker als je met meerdere personen reist is een taxi al snel een goedkoper alternatief.  Individuele reizigers en toeristen zonder OV-chipkaart worden door alle verschillende, dure, kaartjes ontmoedigd om met het Openbaar Vervoer te gaan.

De ChristenUnie Fryslân pleit al jaren voor een simpeler OV-systeem: één kaartje dat op alle bussen en treinen geldig is, zodat reizigers niet steeds een nieuw kaartje hoeven te kopen. Helaas is dat tot op de dag van vandaag niet geregeld. Gedeputeerde Kramer kwam eerst met het argument dat dit landelijk geregeld moest worden. Later was het argument dat we moesten wachten tot de aanbesteding met Arriva rond was. Arriva rijdt inmiddels al bijna een jaar in een groot deel van Fryslân, maar het uniforme bus- en treinkaartje is er nog steeds niet.

Er wordt inmiddels wel gesproken over een Fryslânkaart. Een kaart die de hele dag geldig is in de weekenden en vakanties op de verschillende bussen. Daarbuiten is de kaart geldig tijdens de dalperioden. Het zou een mooie stap kunnen zijn. Maar het is pas echt een stap vooruit als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De kaart moet in de eerste plaats niet te duur zijn en de kaart moet makkelijk verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het essentieel dat de dagkaart geldig is op alle vormen van vervoer, dus ook op trein, belbus en Opstapper. En niet in de laatste plaats moet de Fryslânkaart in heel Fryslân geldig zijn. Op het moment dat een paar regio’s zijn uitgesloten verliest de Fryslânkaart zijn waarde.

De ChristenUnie roept gedeputeerde Kramer op om nu eens echt werk te maken van de OV-dagkaart in Fryslân. Een Fryslânkaart die geldig is op alle bussen en treinen in heel Fryslân is niet alleen goed voor de leefbaarheid, maar kan ook een positieve impuls geven aan het toerisme. Toeristen reizen relatief weinig met het OV. Hier valt dus nog veel te winnen. Nu Leeuwarden Culturele Hoofdstad is in 2018 zullen er naar verwachting veel mensen naar Fryslân komen die niet op de hoogte zijn van het Nederlandse kaartsysteem. Maak het deze mensen makkelijk om met de trein en bus te reizen. Dat komt het hele Openbaar Vervoer in Fryslân ten goede.

« Terug

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari