Albert Oostland verlaat de fractie

Albert-webwoensdag 12 januari 2011 18:38

Fractievoorzitter Albert Oostland van de ChristenUnie heeft besloten met onmiddellijke ingang het fractievoorzitterschap neer te leggen en te vertrekken uit de Staten. In de afgelopen jaren heeft Albert zich enorm ingezet om het geluid van de ChristenUnie te vertolken in de Provinciale Staten van Fryslân. Hij was in de afgelopen 4 jaar het gezicht van onze fractie en heeft veel voor ons betekend. Wij betreuren het zeer dat Albert deze stap heeft genomen. Ynze de Boer volgt Albert als fractievoorzitter op.

Aanleiding voor het vertrek van Oostland was het besluit van de ledenvergadering in november om het advies van de selectiecommissie te volgen en hem op een derde plaats te zetten op de kandidatenlijs voor de verkiezingen in maart aanstaande. We zullen Albert missen in onze vergaderingen en wensen hem veel goeds toe voor de komende tijd. Albert heeft gedurende acht jaar deel uitgemaakt van de Friese Staten. Daarvoor was hij actief als commissielid voor de ChirstenUnie.

Het bestuur van de Provinciale Contactraad en Albert Oostland hebben gezamenlijk de volgende verklaring opgesteld:


Gezamenlijk persbericht

Albert Oostland, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Fryslân heeft besloten zich terug trekken als kandidaat voor de komende Statenverkiezingen en vertrekt per direct uit de Staten. Hij was door de selectiecommissie en door de leden van de Provinciale ChristenUnie op plaats drie van de kandidatenlijst gezet na Piet Adema en Anja Haga. Oostland heeft deze plaats op de lijst ervaren als beperkend voor zijn huidig functioneren als fractievoorzitter.

Het bestuur van de Provinciale ChristenUnie en de fractie betreuren zijn plotselinge vertrek in hoge mate. Albert Oostland heeft in de afgelopen 8 jaren als Statenlid waarvan 4 jaren als fractievoorzitter veel voor de fractie en de ChristenUnie betekend.

Bestuur en fractie benadrukken dat zij niet de kandidatenlijst vaststellen. Het is de taak van de selectiecommissie advies uit te brengen aan de ledenvergadering bestaande uit locale afdelingen, die vervolgens de kandidatenlijst vaststelt. Bij de ChristenUnie wordt het fractievoorzitterschap niet bepaald door de ledenvergadering, maar door de fractie zelf. Zowel voor als na de vaststelling van de kandidatenlijst heeft de fractie een en ander maal haar vertrouwen in Oostland als fractievoorzitter uitgesproken.

Tot aan de verkiezingen in maart 2011 is de huidige vicefractievoorzitter Ynze de Boer benoemd tot fractievoorzitter. Wie Oostland als Statenlid gaat opvolgen is op dit moment nog niet bekend.

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden