Samen sterk voor behoud van cultuur in Fryslân

foto's 2009 008maandag 22 november 2010 11:49

De ChristenUnie Fryslân heeft zaterdag in Leeuwarden meegedaan aan de manifestatie tegen de aangekondigde bezuinigingen op cultuur. Daarmee wil de ChristenUnie duidelijk maken dat de fractie het niet eens is met de verhoging van de BTW op kunst en cultuur van 6 naar 19 procent en de forse bezuinigingen. “Het is voor ons een belangrijk item”, zegt Anja Haga, Statenlid voor de ChristenUnie. “We willen dat we ook in Fryslân blijven investeren in kunst en cultuur”.

 

In de toekomst is het stil op straat

Het zal in de toekomst stil zijn op straat. Geen muzikanten meer in de winkelstraat, geen straatfestivals meer, geen Taptoe in Leeuwarden en een Koninginnedag die in alle stilte zal worden gevierd. Het actief bezoeken van muziekuitvoeringen is er ook niet meer bij, want de muzikanten zijn een uitstervend ras geworden.

Dat er landelijk bezuinigd moet worden is een feit, en kunst en cultuur kan daar niet aan ontkomen. Dit hoeft niet direct slecht te zijn. Daar waar kunst alleen een kleine groep bereikt kun je je zelfs afvragen of een grote overheidsinvestering zinvol is. De huidige bezuinigingen lijken echter ook de brede inzet van kunst en cultuur te treffen waaraan in Fryslan brede lagen van de bevolking deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan de vele hafabra orkesten in Fryslân. Wat betekenen de forse bezuinigingen op kunst en cultuur voor de vele jonge Friese amateurs en de toekomst van de top-amateurorkesten die Fryslân rijk is?

Door de rigoureuze manier waarop op kunst en cultuur bezuinigd wordt komen kunstopleidingen onder druk te staan. Men lijkt niet te beseffen dat met het verdwijnen van kunstopleidingen de eerste stap is gezet naar volledige uitholling van de kunstensector. Wanneer niemand meer wordt opgeleid verdwijnt kennis en kunde vanzelf. En wat verdwenen is krijg je niet zomaar terug.

Het lijkt alsof het huidige kabinet de gevolgen van zijn eigen plannen niet heeft overzien. Daarom is het goed dat er zaterdag een landelijke actiedag is tegen bezuinigingen in de cultuursector. Op verschillende plekken in het land, ook in Leeuwarden, komen liefhebbers van muziek, film, toneel, dans, schilderkunst noem maar op bij elkaar om hun stem te laten horen. Hopelijk wordt het huidige kabinet alsnog wakker.

Klik hier voor meer foto's

 

 

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden