Jaarverslag 2002 van de statenfractie ChristenUnie/SGP

woensdag 01 januari 2003 10:29

DE FUSIE
Per 1 Januari zijn de statenfracties van RPF/SGP en GPV samengevoegd tot één fractie ChristenUnie/SGP.
Op 5 april 2001 sloten de fracties van RPF/SGP en GPV al een ‘Intentieverklaring’.
De fracties verklaarden toen: “te streven naar en te werken aan het samengaan van beide fracties nog in de huidige zittingsperiode in een fractie ChristenUnie/SGP”.
Op 30 november 2001 besloten beide fracties een verzoek tot fusie in te dienen bij de Commissaris van de Koningin. Ingangsdatum 1 januari 2002. Dat verzoek is gehonoreerd.

INITIATIEFVOORSTELLEN
De fractie heeft in 2002 meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot het indienen van initiatiefvoorstellen.
1. Grenswijziging Schiermonnikoog, PS 6 februari. Doordat het eiland ‘wandelt’ in oostelijke richting, behoort een (klein) deel van het eiland nu bij de provincie Groningen. Het moet o.i. volstrekt duidelijk zijn welke burgemeester actie moet ondernemen bij calamiteiten. Indiener Bram van der Werf: “It is ek sa logysk as it mar kin. In eilân kin net en mei net ferknipt wurde oer twa bestjoeren. Dat is ûnsin.” Onze fractie stelde voor de diepste geul oostelijk van het eiland tot nieuwe grens aan te nemen. Het voorstel werd met algemene stemmen aanvaard. Gedeputeerde Staten zullen daarover in overleg treden met de de gemeenten Schiermonnikoog en De Marne en met de provincie Groningen.
2. Autovrije dag, PS 26 juni. Gedeputeerde Staten slaagden er niet in om in Fryslân een autovrije dag te realiseren in combinatie met stimulering van het openbaar vervoer. In Europees verband wordt er een ‘autovrije dag’ gehouden op 22 september van ieder jaar. Wij vonden dat jammer, want het is best zinvol dat autorijders eens een spiegel krijgen voorgehouden. Als gevolg van autorijden in Fryslân: meer dan 40 doden en meer dan 240 mensen het ziekenhuis in. Plus de milieuvervuiling, waardoor het klimaat verandert. Wij stelden voor om wél mee te doen met de autovrije dag op 22 september. Het voorstel werd door alle partijen aangenomen.

MOTIES
Enkele moties die breed werden ondersteund waren:
1. Inspraakrijpverklaring (6 februari).
Voordat over een belangrijk document wordt vastgesteld, wordt eerst de mogelijkheid tot inspraak gegeven. Vooraf wordt door de staten een ‘inspraakrijpverklaring’ gegeven. Die leidt elke keer weer tot een onduidelijke discussie. Het is niet de bedoeling dat je inhoudelijk commentaar geeft op het stuk, maar je moet wel zeggen of je het rijp vindt om de inspraakprocedure te starten. Daarover hebben wij gezegd: “It is gjin beslismomint, der wurdt allinnich oer jeuzele”. Wij dienden een motie om de procedure te verbeteren. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.

WERKBEZOEKEN
Onze beide fracties nodigden weer tweemaal alle bestuurders, raadsfracties en statenfracties van GPV, RPF en SGP in Fryslân uit voor een gezamenlijk werkbezoek. Ook een afvaardiging van de fracties van ChristenUnie en de SGP uit de Tweede Kamer.
In het voorjaar werd de gemeente Ooststellingwerf bezocht. Het onderwerp was voornamelijk veilige inrichting van het wegennet in dorpen. In Makkinga zijn alle verkeersborden weggehaald na herinrichting. Toch is het er veiliger geworden. Het doel van werkbezoeken werd bereikt: elkaar (beter) leren kennen en een politiek onderwerp uitdiepen.
In het najaar werd een bezoek gebracht aan de gemeente Lemmer. ’s Morgens ontvangst door B&W van Lemsterland. Lemmer zit klem tussen Flevoland en Fryslân en kent ’s zomers grote verkeersproblemen. Een aquaduct zou een enorme verbetering zijn. Nieuwe woningbouwlocaties hangen sterk af van de mogelijke ontwikkeling van een randmeer.
’s Middags met een klipper de waterkant van Lemmer bekeken, waarna een bezoek aan Scheepswerf Bijlsma volgde. De scheepsbouw zit ook al klem tussen de lage-lonen-landen en de ‘handigheidjes’ van sommige Europese landen, die regels omzeilen.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN
Op 24 en 26 juni werden de algemene beschouwingen gehouden. Door een ander werksysteem van de provincie gaan de algemene beschouwingen naar het voorjaar verschuiven. Dat lukte ook deze keer nog niet. Vandaar deze data, vlak voor de vakantie.
Na een principiële aanhef en inleiding stelden wij o.a. de volgende onderwerpen aan de orde.
Zwerfjongeren: “Foar God en ús neiste wolle wy ús ynsette. Wa is ús neiste? Foaral dy minsken, dy’t ús help dûbel en dwers nedich hawwe. Kristlik sosjaal. Wy tinke dan ek oan bygelyks swervende jongerein. Wy wolle dat dêr mear oan dien wurdt.”
Zonering in de Alde Feanen: Electrische boten verder bevorderen door échte stiltegebieden aan te wijzen, waar uitsluitend stille boten mogen komen.
Voor een nieuw Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan PVVP: Wij kiezen als hoofdthema’s meer veiligheid en meer duurzaamheid. Verhoging van opcenten op houderschapsbelasting is o.i. gerechtvaardigd om nog vele wegen veiliger te kunnen maken. Duurzaamheid houdt vooral in het optimaliseren van het openbaar vervoer.
Waterberging: Wij zijn van mening dat op termijn niet is te ontkomen aan extra gemaalcapaciteit.

DE MAGNEETZWEEFBAAN
Op 26 juni werd dit onderwerp in een Statenvergadering behandeld. Wat is er mis met een gewone trein? Heel veel: ze gebruiken veel energie, komen maar langzaam op gang, nog steeds zijn er van die stomme trapjes nodig. Een HSL is veel beter. Een zweeftrein nóg veel beter. Vier keer zo snel op 300 km per uur (al na 5 kilometer!), gebruikt 40% minder energie (bij 300 km/u), neemt 7 maal minder ruimte in beslag, geeft geen ecologische barrière, verstoort de waterhuishouding niet, is 14 maal stiller en is een prima alternatief voor vliegverkeer (dat vier maal zoveel energie gebruikt). Tóch kozen we ervoor om tegen te stemmen: 1. Rust en ruimte is onze kracht. 2. Hij rijdt naar de bijna lege periferie van het Noorden. 3. Het is financieel dan ook niet verantwoord.

NIEUWSBRIEF
De onderlinge communicatie binnen de ChristenUnie kan beter. Dat betreft ook die tussen de Statenfractie en de Raadsfracties in Fryslân. Om het contact met raadsleden te verbeteren heeft de Statenfractie een (elektronische) Nieuwsbrief opgezet. Op onregelmatige tijden zal die verschijnen. Het eerste nummer ging op 1 oktober “de lucht in”. Nieuws over (meestal) provinciale zaken wordt naar raadsleden, wethouders en PCR-leden gestuurd.

DE FRACTIE
De fractie bestond uit: fractievoorzitter drs. R.(Rein) Ferwerda, Kollum/Morra (RPF), tweede fractievoorzitter A.(Bram) van der Werf, Rinsumageest (GPV), en statenlid P.T.(Piter) de Vries, Veenwouden (SGP).
De fractie liet zich politiek ondersteunen door:
A. (Albert) Oostland, tweede op de GPV-lijst, die lid van de commissie Waterstaat & Milieu was en na de (gedeeltelijke) invoering van dualisering lid van de commissie Welzijnszaken en door:
T. (Tienke) Stellingwerf-Bloem, die in oktober als beleidsmedewerker werd aangesteld.
De fractie liet zich adviseren door de volgende leden van de ingestelde ‘Raad van Advies’:
P.(Piet) Boersma te Drogeham (GPV), ing. S.(Sije) van Dijk te Drachten (GPV) - die per 1 oktober bedankte - , O.A.(Otto) van der Galiën te Leeuwarden (SGP), H.(Haaije) de Jong te Oosterzee (RPF), J.H.(Hans) Hoekstra te Damwoude (SGP), mr.drs. G.(Gerben) Stellingwerf te Buitenpost (GPV), A.(Addy) Stoker te Leeuwarden (GPV), P.(Pieter) Tamsma te Ferwert (RPF).
De fractie liet zich secretarieel en administratief ondersteunen door:
H.J. Buitenhuis, oud-statenlid van RPF/SGP, die per 1 oktober bedankte en daarna nog als boekhouder fungeerde tot het einde van het jaar.

SLOTWOORD
Na de laatste statenvergadering mocht Bram van der Werf het slotwoord spreken namens de staten.
Hij deed dat met drie kernwoorden: accent, attent en advent.
Waar lag dit jaar het accent? Wat waren belangrijke punten en wie vertrokken er dit jaar?
Waren we wel voldoende attent? Er was ook onvrede in partijen. Laten we volgend jaar waarden en normen omzetten in een politieke gedragscode.
Wat zet ons de tijd van advent? Jezus van Nazaret, wiens geboorte wij straks herdenken, zei: “Wat gij wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander.” En ook: “Houd van God en houd van je medemens”.
Bram tenslotte: “Laten we die woorden ook in de komende tijd ter harte nemen.”
Zo mochten we dit jaar het politieke werk besluiten met de samenvatting van de tien geboden, die onze Heer Jezus Christus ons gaf. Hij gaf ons ook dit jaar weer moed en kracht om dit politieke werk te doen. Hem zij daarvoor dank en eer.

« Terug

Archief > 2003

Geen berichten gevonden