Jaarverslag 2001 van de statenfractie van het GPV in Fryslân

dinsdag 01 januari 2002 10:26

DE SAMENWERKING MET RPF/SGP
De samenwerking met de fractie van RPF/SGP werd voortdurend hechter.
In het voorjaar besloten de provinciale Contactraden (PCR) van RPF/SGP en GPV te fuseren. Dat gebeurde op 5 april, in het provinciehuis. Bij die gelegenheid kwamen de beide statenfracties van RPF/SGP en GPV tot een ‘Intentieverklaring’.
De fracties verklaren: “te streven naar en te werken aan het samengaan van beide fracties nog in de huidige zittingsperiode in een fractie ChristenUnie/SGP”.

DE SCI-AFFAIRE
Veel was er al over in de pers verschenen: het Provinciebestuur zou niet eerlijk hebben gehandeld in het aantrekken van een Amerikaans bedrijf voor het Internationaal Bedrijvenpark Fryslân IBF te Heerenveen. Het Provinciebestuur zou informatie voor de Europese Commissie hebben achtergehouden, zou provinciale steun hebben verzwegen. Daarmee zou Europese regelgeving zijn overtreden, die een maximum stelt aan subsidies om bedrijven te lokken. Bedoeld om al te grote – en daardoor oneerlijke - concurrentie te voorkomen. Iemand uit de Staten had dit ‘spelletje’ doorgegeven aan de Europese Commissie. Die deed een grondig onderzoek. Na twee jaar speuren kwam o.a. de uitspraak:
1. het steunelement in de grondprijs is onverenigbaar met de gemeenschappelijke markt,
2. onwettig ter beschikking gestelde steun moet worden teruggevorderd,
3. die terugvordering geschiedt onverwijld.
De RPF/SGP-fractie vond het zinvol om een interpellatie aan te vragen voor de vergadering van 23 mei. De meeste fracties waren boos op de boodschapper. Dat was natuurlijk ook niet netjes van hem, maar was al dat andere niet erger? Dat was voor sommigen een moeilijk dilemma. Ook onze beide fracties zaten eerst niet op één lijn.
Daarom besloten we dat beide fracties met een eigen verhaal zouden komen. Ieder kan dan zijn eigen accenten leggen. Bovendien hebben we – nu we nog twee fracties zijn – beide spreektijd en spreekrecht. Toch schoven we in de laatste week voor de Statenvergadering flink naar elkaar toe. Ik stelde een motie op:
“Provinciale Staten van Fryslân (…) erkennen dat de gevolgde procedures geen schoonheidsprijs verdienen en spreken uit dat het Provinciaal Bestuur onzorgvuldig is geweest.”
De fractie van RPF/SGP kon deze motie van harte onderschrijven. Dat bracht ons dus weer in hetzelfde spoor. Bij een nobel doel passen alleen nobele middelen, zo stelden zij.
De motie werd niet aangenomen. “We hebben ervan kunnen leren”, was het enige wat de grote meerderheid toegaf. Alleen FNP en GrienLinks steunden onze motie.

WERKBEZOEKEN
Onze beide fracties nodigden weer tweemaal alle bestuurders, raadsfracties en statenfracties van GPV, RPF en SGP in Fryslân uit voor een gezamenlijk werkbezoek.
In het voorjaar lag het accent op de zorgsector. We gingen naar Interzorg in Ferwert en Talma Sionsberg in Dokkum. Zelfs een kamerlid van de ChristenUnie was daarbij aanwezig. In het najaar werd een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Een bespreking met de kamerfractie van de ChristenUnie, het bijwonen van een zitting van de Tweede Kamer en een rondleiding door de gebouwen.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN
Op 2 en 4 juli werden de algemene beschouwingen gehouden. Door een ander werksysteem van de provincie gaan de algemene beschouwingen naar het voorjaar verschuiven. Deze eerste keer lukte dat nog niet. Vandaar deze data, vlak voor de vakantie.
Voor de tweede keer kwamen GPV en RPF/SGP met gezamenlijke algemene beschouwingen. Die werden uitgesproken door Rein Ferwerda, fractievoorzitter van RPF/SGP. De titel luidde: ’Tusken identiteit en moderniteit’.
Na een principiële aanhef en inleiding stelden wij o.a. de volgende onderwerpen aan de orde.
Verhoging opcenten op de motorrijtuigenbelasting: “ús fraksjes steane der op dat dêrmei in keppeling lein wurdt mei ferbettering fan de ynfrastruktuer, ynklusief duorsum feilich”.
Waterschappen: “wol men echt oan yntegraasje fan wettersystemen dwaan, dan kinne de Fryske wetterskippen en it Fryske Wetter it bêste, tinkt ús, opgean yn ien orgaan, bygelyks ûnder de namme FrysWetter”.
Voorfinanciering: “wy sjogge (…) dat de Provinsje yn wat langer wat mear saken dy’t it Ryk earst tasein hat en dêrnei lizze lit, projekten foarfinansiere moat. Dat jild wurdt dan, sa as yn it gefal fan de Wâldwei, troch Rykswettersteat moai op rinte set, en de Provinsje kin der sels nei fluitsje! Skandalich fine wy sok ûnfatsoenlik finansjeel gedrach fan in hegere nei in legere oerheid ta. Foar de takomst trune wy der dan ek op oan, om yn elke oerienkomst mei it Ryk in rinteklausule op te nimmen.”
Magneetzweefbaan: “de MZB betsjut foar it GPV in mooglike oplossing foar it Jeropeeske fleanferkear. Foar de RPF/SGP (…) is de provinsjale, sels de nasjonale skaal dêrfoar te beheind, de maatskiplike lêsten binne te heech”.
Parkeren: “wy freegje ek omtinken foar (…) ûndergrûnse parkearromten yn wengebieten”.
Archeologie: “wy wolle strukturele útwreiding fan de personiele formaasje argeology”.
Ecologische verbindingszones: “de provinsje moat mear dwaan oan realisearring fan ekologyske ferbiningssônes. En lit ús dan benammen wurk-mei-wurk meitsje: ekologyske ferbiningssônes op dy plakken wêr én natoer en én ferkear én rekreaasje der op foarút geane”.
Windenergie: “de doelstelling wie 200 MW en bliuwt 200 MW. Wy rekkenje der op dat de doelstelling troch realisaasje fan it IPWA (ôfslútdykplan) no rom foar 2010 wol helle wurdt. Dat moat ús in eare wêze, in ynspanningsferplichting foar ússels”.
Allochtonen: “Wy freegje (…) benammen omtinken foar ien fan de âldste allochtoane groepen yn dizze provinsje, de Molukkers”.

WERKCONFERENTIE
Het concept Verkiezingsprogramma gaf mij aanleiding tot intensieve actie.
Eén van de speerpunten luidde: “Bewerken en bewaren”. Bewerken vind ik veel te beperkt. Bouwen geeft veel beter aan waar het om gaat. Bovendien sluit het beter aan bij de GPV-traditie, waar ‘Bouwen en bewaren’ vele jaren lang een belangrijke plaats innam.
Verder stond vermeld: “Aanleg van de zweeftrein wordt afgewezen”.
Het laatste bracht mij ertoe de noordelijke fracties van GPV, ChristenUnie en RPF/SGP op de hoogte te brengen van deze bewoordingen. Ik heb hen gevraagd de kiesverenigingen in hun provincie te verzoeken om wijzigingsvoorstellen in te dienen. Het landelijk bureau leverde mij de adressen van de kiesverenigingen. Die van onze provincie heb ik zoveel mogelijk benaderd.
Er werden meer dan honderd wijzigingsvoorstellen ingediend. Dat zou teveel zijn voor een Uniecongres. Daarom werd vooraf een ‘werkconferentie’ gehouden.
Uit het noorden waren inderdaad wijzigingsvoorstellen ingediend voor beide zaken.
Samen met statenlid Warris (RPF/SGP) bezocht ik de werkconferentie. Resultaat:
‘Bewerken’ is veranderd in ‘Bouwen’ en de gewraakte zin is geschrapt.

FUSIE
Op 30 november 2001 besloten beide fracties een verzoek tot fusie in te dienen bij de Commissaris van de Koningin. Ingangsdatum 1 januari 2002. Dat verzoek is gehonoreerd.
Dit jaarverslag is dan ook het laatste jaarverslag en tevens het einde van de statenfractie van het GPV.
Dank aan alle fractiemedewerkers, die mij zo buitengewoon bijgestaan hebben vanaf 1991.
Dank aan de HERE die ons allen kracht voor het politieke werk gaf.
Geve de HERE ook na 1 januari 2002 zijn zegen aan de fractie ChristenUnie/SGP.

Bram van der Werf, 1 januari 2002.

« Terug

Archief > 2002

Geen berichten gevonden