ChristenUnie vindt food en care belangrijk voor Fryslân

maandag 12 februari 2007 11:29

Schiermonnikoog – De ChristenUnie Fryslân ziet kansen voor Fryslân als ‘food en care valley’. Dat zei lijsttrekker Piet Adema zaterdag op Schiermonnikoog bij de start van de campagne van de ChristenUnie voor de verkiezing van Provinciale Staten op 7 maart. De partij vindt het belangrijk dat de provincie zich specialiseert op sterke thema’s. Het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid zouden hier gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.

‘Voedsel is van oudsher al een belangrijk thema in Fryslân. Nu gaan er stemmen op om Fryslân als zorgprovincie te promoten. Het zou een onderzoek waard zijn of dat kans van slagen heeft,” aldus Adema. De ChristenUnie presenteerde zaterdag het nieuwe verkiezingsprogramma Fryslân op maat. De partij deed dat op Schiermonnikoog, de mooiste plaats van Nederland. Op het eiland werd een debat gehouden en was er volop ruimte voor gesprekken met eilanders.

Koopgarant

In het verkiezingsprogramma vraagt de ChristenUnie aandacht voor goed en betaalbaar wonen. Starters en mensen met een smalle beurs zijn nauwelijks in staat een eigen woning te kopen. Woningen op Schiermonnikoog zijn zelfs de duurste van Nederland. Volgens de inwoners van Schiermonnikoog brengt dat de leefbaarheid op het eiland in gevaar, omdat jonge mensen niet in staat zijn een woning te kopen en daarom vertrekken naar de vaste wal. De ChristenUnie ziet toekomst in Koopgarant, een systeem waarbij de grond in eigendom blijft van de verkoper. De koper van het huis betaalt slechts een jaarlijks bedrag aan erfpacht aan de grondeigenaar. Daardoor daalt de prijs van het huis aanzienlijk tot wel een kwart van de totale kosten. “Wij zien daar meer in dan in de starterleningen die PvdA lijsttrekker Anita Andriessen wil verstrekken. De Provincie is geen bank. Wel willen we graag dat de Provincie investeert in energiezuinige maatregelen in deze huizen, zodat ook de woonlasten per maand flink omlaag gebracht kunnen worden”, zei Adema. Hij kreeg steun van burgemeester L. K. Swart van Schiermonnikoog die wel iets ziet in het plan van de ChristenUnie. “Wij zijn hier bezig met een plan voor 30 goedkopere woningen. Misschien dat we op Schiermonnikoog een pilotproject kunnen opzetten waarbij gemeente en provincie de handen ineen slaan”, stelde hij voor.

Wadden-gedeputeerde

Adema zei verder blij te zijn met het nieuwe regeerakkoord. “Eindelijk een regeerakkoord waar mensen zich in herkennen.” De lijsttrekker verwacht veel van het investeringsprogramma voor natuur en milieu van de nieuwe coalitie. De Wadden en de Waddeneilanden maken daar zeker deel van uit, verwacht hij. “We hebben ook het Waddenfonds waarmee investeringen in natuur worden betaald”. De ChristenUnie zou het daarom goed vinden als er een speciale Wadden-gedeputeerde komt die zich bezig houdt met de Wadden en de Waddeneilanden. De samenwerking zoals die nu bestaat tussen de vier Friese Waddeneilanden zou volgens de ChristenUnie nog verder kunnen worden uitgebreid. “Wel met het behoud van het eigen gemeentebestuur op elk eiland”, aldus Adema.

« Terug

Archief > 2007

Geen berichten gevonden