ChristenUnie pleit voor meer geld en versnelling Circulaire Economie

circulair fotodonderdag 29 maart 2018 16:17

De ChristenUnie wil dat Fryslân zich volop inzet om de Friese economie circulair te maken. Onlangs werd Fryslân tot meest kansrijke regio uitgeroepen voor circulaire economie. ‘Dat schept verplichtingen,' zegt Wiebo de Vries, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Staten van Fryslân. ‘Het heeft alles te maken met goed beheer van Gods schepping.’ De Staten spraken woensdag 28 maart over de beleidsbrief Circulaire Economie. De ChristenUnie vindt dat er op alle fronten nog een schepje bovenop kan.

Bijvoorbeeld als het gaat om de subsidieregeling waarvan ondernemers gebruik kunnen maken voor circulaire plannen en projecten. ‘Dat is een doorslaand succes. De bodem van de pot is al bijna in zicht. Die flow willen we vasthouden. Daarom moeten we voorkomen dat we ‘nee’ aan ondernemers gaan verkopen.’

Gedeputeerde De Rouwe herkende zich in het enthousiasme van de ChristenUnie. ‘We zijn met partners in het veld heel hard aan het werk om de circulaire economie stappen verder te helpen,’ zei hij. Hij steunde het voorstel van de ChristenUnie om extra subsidiegeld vrij te maken, maar stelde voor dat te doen bij de behandeling van de bestuursrapportage (berap).

De gedeputeerde deed diverse toezeggingen op ingediende moties van de ChristenUnie. Zo zal de gedeputeerde spreken met de University Campus Fryslân (UCF) over een monitoringsmodel waarmee toename van werkgelegenheid door circulaire economie wordt gemeten. Het UCF zal ook de nulmeting uitvoeren onder Friese bedrijven naar de mate waarin nu al circulair wordt gewerkt. Die wordt zo snel mogelijk uitgevoerd.  

De Staten stemden in meerderheid in met een motie van de ChristenUnie om inwoners van Fryslân te vertellen over de noodzaak van Circulaire Economie. Het is voor veel mensen nog niet duidelijk wat circulaire economie inhoudt. Daarvoor pleitte ook de Friese Milieu Federatie onlangs in een opiniestuk. ‘In een circulaire economie wordt geen of nauwelijks beroep gedaan op grondstoffen. Alles is herbruikbaar. Consumenten kopen geen artikel, maar wel het gebruik ervan. Dat is een compleet ander economisch model dan we tot nu toe gewend zijn. Maar wel een met toekomst,’ zegt De Vries.

De moties en amendementen van de ChristenUnie kunt u hieronder lezen. U vindt hier ook het opinieartikel van de Friese Milieu Federatie: Leg aan iedereen de noodzaak uit van een Circulaire Economie.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
018 2803 MOTIE concept bewustwording bij burgers11,9 kBapplication/pdfdownload
018 2803 MOTIE concept circulair monitoringsmodel12,2 kBapplication/pdfdownload
018 2803 MOTIE concept circulair subsidieregeling71,4 kBapplication/pdfdownload
018 2803 MOTIE concept nulmeting voor de zomer11,7 kBapplication/pdfdownload
018 2803 MOTIE concept transitieagenda's VCF70,1 kBapplication/pdfdownload
2018 2803 A 25 procent circulair inkopen11,5 kBapplication/pdfdownload
2018 2803 A doel 5500 nieuwe banen door ciculaire economie11,3 kBapplication/pdfdownload
Lineke Post FMF over noodzaak circulaire economie183,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari