Geen extra gas uit Friese gasvelden

boorputdonderdag 22 februari 2018 11:47

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen mag niet leiden tot meer winning uit kleine gasvelden in Fryslân. Die boodschap laten de Staten van Fryslân helder horen naar aanleiding van een motie hierover van de ChristenUnie. Ook vraagt de ChristenUnie om snel werk te maken van een schadeprotocol voor schade ontstaan door winning uit kleine gasvelden. ‘In Groningen zijn daar nu goed afspraken over gemaakt. Dat moet ook gelden voor andere gebieden waar gas wordt gewonnen,’ zegt Richard Klerks namens de ChristenUnie tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 21 februari.

Gedeputeerde Schrier verwacht dat het wel mee zal vallen met extra winning van gas in Fryslân. Dat heeft vooral te maken met de calorische waarde van gas gewonnen in Fryslân. Tegelijkertijd erkende hij dat het steeds zaak blijft om alert te zijn. Daarvoor heeft hij veelvuldig overleg met Den Haag. Minder gaswinning in Groningen heeft zeker effect op de aantrekkelijkheid van kleine gasvelden, erkent hij. Er liggen aanvragen om die ook aan te boren.

In de motie, die mee ingediend wordt door FNP, D66, GrienLinks en de PVV vraagt de ChristenUnie om het standpunt van Fryslân ter kennis te brengen van de regering en de Tweede Kamer. Hierin moet Fryslân optrekken met de Friese gemeenten, andere provincies en het Wetterskip Fryslân.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
09 CU 2018 0124 MOTIE vreemd gaswinning niet opvoeren uit kleine velden-233,7 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Archief > 2018

Geen berichten gevonden