ChristenUnie ziet rol voor Zorgbelang om ‘stem van burger’ te vertolken

FHH-Zorgbelang-Fryslan-Duim-522x391woensdag 27 september 2017 19:18

De ChristenUnie in de Staten van Fryslân vindt dat de gewone burger onvoldoende gehoord wordt als het gaat om het zorgaanbod en de spreiding van zorgvoorzieningen in de provincie. De fractie denkt dat Zorgbelang Fryslân goed de stem van de inwoners kan vertegenwoordigen. Om deze taak te kunnen uitvoeren, moet deze organisatie geld van de provincie krijgen, vindt de ChristenUnie.

Zorgbelang krijgt nu geen structurele subsidie van de provincie. In het verleden was dat wel het geval. De ChristenUnie diende tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 27 september een amendement in dat daarin voorziet. Samen met een groot deel van de oppositie.

Twee jaar geleden zette een meerderheid van de Friese Staten een streep door de structurele subsidie aan maatschappelijke en sociale organisaties. Argument hiervoor was dat ondersteuning van deze organisaties hoort bij gemeenten en het Rijk. ‘Wel is toen gezegd dat we de vinger aan de pols houden om te voorkomen dat zaken tussen wal en schip verdwijnen. Dat is nu het geval. De stem van de gewone burger wordt niet gehoord. Terwijl die juist aan de basis moet staan bij de keuzes voor spreiding van zorgvoorzieningen en het aanbod ervan,’ zegt Richard Klerks.

De ChristenUnie is ingenomen met het voorstel van gedeputeerde Schrier om het Fries Sociaal en Cultureel Planbureau opdracht te geven onderzoek te doen naar de beleving van Friezen als het gaat om zorgvoorzieningen. ‘Maar we pleiten ook voor een grotere rol van Zorgbelang. We kijken dan naar onze buurprovincie Drenthe. Daar hebben ze een Kennisplatform Burgerkracht Drenthe in het leven geroepen. Daarin speelt Zorgbelang een belangrijke rol.’  

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
06- GrienLinks PvdA D66 50 plus PvdD- amendement - aangepast - subsidie Zorgbelang261,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden