Interpellatiedebat over misstanden Centrale As

De Centrale Aswoensdag 15 februari 2017 17:41

IJzervlechters die werkten aan de Centrale As zijn onderbetaald, constateert vakbond FNV. Gedeputeerde Sietske Poepjes moet met een oplossing komen en daarvoor concrete toezeggingen doen, zo vindt de ChristenUnie. De afwachtende houding van de provincie staat woensdag ter discussie in Provinciale Staten. De ChristenUnie wil samen met de PvdA en SP weten wanneer de loontekorten uitbetaald worden. De partijen willen verder weten of dezelfde soort misstanden zich ook voordoen bij betontimmermannen.

Voor het uitbetalen van de loontekorten is de hoofdaannemer in de eerste plaats verantwoordelijk. CU-fractievoorzitter Wiebo de Vries: 'De arbeiders hebben recht op hun loon en zouden daar niet maanden of zelfs jaren op moeten wachten.’ De fractie wil weten van de gedeputeerde of de provincie de lonen zelf kan vooruitbetalen, zodat de werknemers niet de dupe worden van deze zaak. Het geld kan vervolgens gevorderd worden op de verantwoordelijke aannemers.

Over de handelswijze van de provincie Fryslân hebben de ChristenUnie, PvdA en de SP ook een aantal vragen. De partijen willen onder andere weten waarom de provincie en de hoofdaannemer de misstanden niet zelf signaleerden. ‘Waarom voerde de provincie niet zelf onderzoek op de bouwlocaties?’ vraagt De Vries zich af. De fractie vindt dat de provincie eerder had moeten ingrijpen toen de problematiek bekend werd.

De ChristenUnie, PvdA en de SP willen weten van de gedeputeerde hoe soortgelijke misstanden in de toekomst kunnen worden voorkomen. Volgens De Vries moet overwogen worden om de betrokken aannemers tijdelijk uit te sluiten van provinciale projecten. Daarnaast vragen de partijen opheldering over de wijze waarop gedeputeerde Poepjes het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid gaat aanscherpen. ChristenUnie, PvdA en SP willen het nieuwe beleidsstuk ter besluitvorming voorleggen aan Provinciale Staten.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
PvdA_CU_SP_Interpellatie_Besluitvorming en handhaving inkoop- en aanbestedingsbeleid_Motie11,2 kBapplication/pdfdownload
PvdA_CU_SP_Interpellatie_Controlevoeten in de modder_Motie71,8 kBapplication/pdfdownload
PvdA_CU_SP_Interpellatie_Misstanden betontimmermannen proactief oplossen_Motie11,2 kBapplication/pdfdownload
PvdA_CU_SP_Interpellatie_Uitbetaling loontekorten_Motie13,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden