Oorlogsmonument eindelijk veilig bereikbaar

beoekersplaats Ypecolsga klaardonderdag 23 april 2015 11:52

De aanhouder wint, dat blijkt ook nu weer! Want na ruim twaalf jaar niet aflatende druk van ChristenUnie Statenlid Ynze de Boer is het oorlogsmonument voor omgekomen Britse vliegeniers langs de N928 bij Ypecolsga veilig bereikbaar voor voetgangers. Net voor de herdenking op 4 mei legde Jelke Jager van de Waterbouwer deze week de laatste hand aan de nieuwe bezoekersplaats.

Twaalf jaar lang ijverde De Boer voor betere bereikbaarheid van het monument. Eerst als wethouder van de gemeente Gaasterlân-Sleat, later als lid van Provinciale Staten.  ”Eins is it te gek foar wurden dat it salang duorje moatten hat. Dy minsken, dy’t wy dêr betinke, hawwe harren libben opoffere foar ús frijheid, en it monumint is net berikber." Een betere toegang tot monument zou worden meegenomen bij het groot onderhoud aan de weg tussen Balk en Woudsend. Ondanks toezeggingen van de gedeputeerde, was dit niet het geval zodat De Boer opnieuw in actie moest komen. Deze keer via de gemeente Súdwest Fryslân en nu met succes.

Op het monument staan de namen van zeven Engelse vliegeniers en die van Jacob Cornelis Nagelhout, die sneuvelde bij de Wellebrug tussen Lemmer en Sneek. Nagelhout was aangesloten bij een gevechtsgroep, die bij de Wellebrug in een vuurgevecht raakte met de Duitsers.

« Terug