CU: Geen uitgeprocedeerde asielzoeker op straat

Asielzoekers-4992donderdag 04 december 2014 15:05

De Statenfractie van de ChristenUnie vindt dat in Fryslân niemand zonder bed, bad of brood mag zijn. Dat geldt ook voor kwetsbare burgers zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. De fractie wil van gedeputeerde Schokker weten of er in Fryslân voldoende opvangcapaciteit is en stelt daarom schriftelijke vragen.

Onlangs stelde het Europees comité voor Sociale Rechten dat illegale vreemdelingen bij de Nederlandse overheid aanspraak kunnen maken op kleding, eten en onderdak. De uitspraak van het comité heeft geen juridische status, maar er wordt wel gezag aan toegekend.  

De zorg voor uitgeprocedeerde asielzoekers gaat de ChristenUnie aan het hart. In het verleden heeft de ChristenUnie diverse keren ingestemd met een provinciaal fonds waaruit noodopvang werd bekostigd. De fractie vraagt de gedeputeerde of ze een actueel beeld heeft van de capaciteit van opvanglocaties in Fryslân. Ook wil de fractie weten of de gedeputeerde bereid is opvang te regelen als dat nodig is. 

De ChristenUnie is begaan met het lot van vluchtelingen die vanwege oorlog, geweld of andere zaken in ons land een veilig onderkomen zoeken. Het grootste deel van hen is ondergebracht in opvanghuizen, maar een deel mist onderdak en zwerft op straat. Nu de winter nabij is, breekt voor daklozen een moeilijke tijd aan. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Skriftlike fragen dakleaze asylsikers (1)50,0 kBapplication/msworddownload

« Terug