Jeugdzorg goed blijven volgen

2005_0816DijkPixb0002vrijdag 14 november 2014 13:34

De provincie Fryslân blijft de komende tijd goed in de gaten houden hoe de gemeenten omgaan met hun nieuwe verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg. Een motie hiervoor van de ChristenUnie in de Staten van Fryslân kreeg woensdag brede steun. Provinciale Staten vergaderden woensdag over de Begroting 2015.

Vanaf 1 januari wordt de Jeugdzorg overgeheveld naar gemeenten. Tot nu toe was de Provincie het bevoegde gezag. Als er wachtlijsten ontstonden, discussieerden de Staten over oplossingen. Zo werd jaren geleden in de Friese Staten besloten € 4 miljoen extra voor de Jeugdzorg uit te trekken dan de Provincie voor de uitvoering ervan, kreeg van het Rijk. Dat geld werd besteed aan extra zorg en uren, zodat jongeren minder lang op hulp hoefden wachten. Dat geld zou nu in principe ook weer vrij moeten komen.

 Maar dat extra geld houdt Fryslân in 2015 als budget beschikbaar om knelpunten in de Jeugdzorg  op te lossen. ‘Daarmee willen we een zachte landing van de Jeugdzorg bij gemeenten realiseren’, zegt Anja Haga, fractievoorzitter van de ChristenUnie.  ‘De ChristenUnie vindt dat een goede zaak.’

Maar de ChristenUnie wil ook op de hoogte blijven van de gang van zaken. ‘Halverwege volgend jaar zijn er al wel eerste bevindingen. Dan weten we waar het goed gaat en waar het knelt. Over beiden willen we geïnformeerd worden,’ aldus Haga. ‘Aan de hand van die informatie kunnen we  besluiten of we als Provincie meer op afstand kunnen gaan staan of dat er steun nodig blijft. Het gaat ons om het belang van kinderen. Die hebben recht op goede zorg.  Of die zorg nu onder verantwoordelijkheid van gemeenten of die van de Provincie valt”.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2014 12-11 Jeugdzorg64,1 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug