CU: Provincie moet iets doen voor dubbel getroffen boeren
Boeren in Fryslân die schade ondervinden door muizen en aan agrarisch natuurbeheer doen, dreigen dubbele getroffen te worden. De muizenplaag dwingt tot het opnieuw inzaaien van land ten gunste van de reguliere bedrijfsvoering. Maar de regelgeving rondom een aantal beheerpakketten voor agrarisch natuurbeheer verbiedt het opnieuw inzaaien van grasland. De ChristenUnie vindt dat de provincie Fryslân soepel met de regels moet omgaan. 'Regels zijn er om het doel te bereiken. Maar als die regels ertoe leiden dat boeren stoppen met agrarisch natuurbeheer dan spannen we het paard achter de wagen,' vindt fractievoorzitter Anja Haga. 'Hoogste tijd dat de provincie in actie komt.' De ChristenUnie stelt hierover vragen aan de gedeputeerde.
Boeren lopen een groot risico de vergoeding voor agrarisch natuurbeheer niet te ontvangen als ze zich niet aan de regels houden die horen bij een beheerpakket. Zo mag een boer die zich inzet voor bijvoorbeeld weidevogelbeheer en heeft getekend voor een kruidenrijk graslandschap, zijn land niet opnieuw inzaaien. Want het is juist de bedoeling dat er oud grasland ontstaat. Maar de boer mag na een bepaalde datum wel het land bemaaien en de opbrengst gebruiken als voer voor het vee.
Nu de muizen de bodem dusdanig hebben omgewoeld dat de grasmat nagenoeg compleet is verdwenen, zal de boer die aan agrarisch natuurbeheer doet geen opbrengst van het land kunnen krijgen. Dat dwingt hem dus tot opnieuw inzaaien, maar daarmee verspeelt hij het recht op vergoeding. 'Daarmee komt een boer in een hopeloze spagaat terecht. Zaait hij niet opnieuw in dan heeft hij niets aan het land. Dat kost hem veel geld. Zaait hij wel in dan brengt dat de vergoeding in gevaar. In beide gevallen is de boer de dupe. Dat druist in tegen ons gevoel van rechtvaardigheid en overstijgt ook het ondernemersrisico,' zegt Haga.
De ChristenUnie vreest ook dat de animo om mee te doen aan agrarisch natuurbeheer op deze manier fors afneemt. “Boeren doen niet aan agrarisch natuurbeheer omdat ze er beter van worden. Ze doen het uit liefde voor landschap en natuur. Maar als dat te veel gaat kosten dan haken boeren af. De schadepost van de muizen is al bijna niet te behappen voor een gemiddelde boer,' aldus Haga. 'De samenleving heeft er baat bij dat boeren aan natuurbeheer doen op hun weidegrond. Als er door externe factoren problemen ontstaan bij dat agrarisch natuurbeheer dan moeten we dat gezamenlijk oplossen. Daarom vragen we de provincie om zo soepel mogelijk met regels om te gaan en met een oplossing te komen.'