Koersdocument omgevingsvisie

Gaasterland Natuurgebied De Wyldemerk 4 YdBdonderdag 27 september 2018 15:54

Waar willen we naar toe met Fryslân? Hoe gaan we werken? Welke ontwikkelingen -opgaven- zijn er? Waar zijn keuzes nodig? Het Koersdocument geeft op een hoog abstractieniveau aan wat de ambitie is op lange termijn. Ook geven Provinciale Staten met dit document richting aan de inhoud van de ontwerp Omgevingsvisie. Tijdens de Provinciale Staten vergadering van 26 september jl. debatteren de verschillende partijen over het Koersdocument Omgevingsvisie.

De meeste partijen, waaronder ook de ChristenUnie willen dit document voor kennisgeving aannemen en dienen een amendement in. De keuzes en de voorgestelde koers voor de opgaven, vitaal, leefbaar en bereikbaar; energietransitie; klimaatadaptatie; versterken biodiversiteit, zijn in het Koersdocument Omgevingsvisie nog niet voldoende uitgewerkt om door de Staten te kunnen worden vastgesteld. Zodra keuzes en voorgestelde koers voor de opgaven nader zijn uitgewerkt kunnen de Staten deze vaststellen bij de besluitvorming over de ontwerp-Omgevingsvisie.

Statenlid Reitze Douma stelt vragen over het proces waarin de gemeenten betrokken zijn geweest. Waar is deze input gebleven? Wat is er met deze inzichten gedaan? Hoe is het vervolg? Over de keuze om het kernenbeleid los te laten is de ChristenUnie het niet eens. Elke regio heeft zo zijn aandacht nodig. Samen met het CDA dient de ChristenUnie een motie in om de bestaande structuur van stedelijke en regionale centra in de omgevingsvisie wel te benoemen. Deze motie wordt aangenomen. 

Het document sluit ‘wind op land’ uit. Dat gaat de ChristenUnie te ver. Windenergie is geen doel maar een middel om duurzaam energie op te wekken. Fryslân moet in 2050 100% fossielvrij zijn. ‘Windenergie op land kan een onderdeel zijn van een mix van duurzame methodes om dat doel te bereiken,’ aldus Reitze Douma. Hij dient daarvoor een motie in om ‘wind op land’ mee te nemen in de mix van middelen in de concept omgevingsvisie. Helaas haalt deze motie het niet.

De gedeputeerde geeft aan dat het college zich er in kan vinden om dit document voor kennisgeving aan te nemen. Het blijft een dynamisch stuk, waar nog aan gewerkt wordt.  

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2018 09-26 M Geen blokkade wind op land CU30,9 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
2018 09-26 M Kearnenbelied2,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018

Geen berichten gevonden