Erfgoed, oorlogsmonumenten en Europa
Tijdens de Statenvergadering van 23 oktober stonden er twee onderwerpen op het programma. Een beleidsbrief om Fryske samenwerking met Europa en specifiek Duitsland te verbeteren en daarnaast een beleidsnota over erfgoed.
Laten we beginnen bij de laatste. Dit “ontwerp programma erfgoed” is een beleidsstuk waarbij het Friese erfgoed wordt geborgd. Van groen erfgoed, zoals bijvoorbeeld boomwallen, tot gebouwd erfgoed, zoals kerken. In onze bijdrage hebben we gewezen op het goede werk wat de Stichting Alde Fryske Tjerken al doet. Tegelijkertijd moeten we scherp zijn op onze kerken. Krijgen deze een andere bestemming? Is deze bestemming toepasselijk? Hoe zorgen we ervoor dat kerken toegankelijk en open blijven?
Daarnaast heeft Petra Ellens een motie/voorstel ingediend over oorlogsmonumenten. Het onderhoud, de bereikbaarheid en de informatievoorziening is in principe aan de gemeenten. Toch hebben we het provinciebestuur opgeroepen om samen met gemeenten op te trekken om -als dat nodig is- te helpen bij het verbeteren van de staat, bereikbaarheid en informatievoorziening van oorlogsmonumenten. Nu is het zo dat de meerderheid van de oorlogsmonumenten in goede of redelijke staat zijn op deze vlakken, maar er ook monumenten buiten de boot vallen. Door deze motie wilden wij bereiken dat er ook aandacht komt voor deze oorlogsmonumenten. De motie is met een meerderheid aangenomen, met steun van links tot rechts en dus zal het provinciebestuur hier uitvoering aan geven. Een mooi succes.
Ten tweede stond de beleidsbrief Europa en Duitsland op het programma. Als ChristenUnie konden wij dit stuk positief bestempelen. Systematische samenwerking met Europa en Duitsland, bijvoorbeeld op economisch vlak, is zo goed uitgewerkt in Fryslân op provinciaal niveau. Wel hebben we een voorstel van de FNP gesteund, waarbij ook Europese samenwerking gezocht word rondom de Waddeneilanden; dus ook met de wadden van Duitsland en Denemarken.