Nieuwsflits Statenfractie ChristenUnie maart 2023

Frylân
Nieuwsflits maart 2023

Een nieuwe periode breekt aan

Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plaats om daar te bidden.
Marcus 1:35 

Vrienden van de ChristenUnie,

In de Stille Week, de week voor Pasen, mogen we stil worden bij de weg die Jezus voor ons gegaan is. In deze week herdenken we het lijden en sterven van Jezus vanaf de intocht in Jeruzalem tot paasmorgen. 

De afgelopen maand was het alleshalve stil. De verkiezingen zijn achter de rug en kunnen we de balans opmaken. Als ChristenUnie zijn we blij met de hoge opkomst in Fryslân. Met name de 17.833 mensen die op ons hebben gestemd; Dank voor uw stem!

De hoge opkomst en het functioneren van de landelijke politiek, heeft zich voor ons vertaalt in het verlies van één zetel. Toch kijken we terug op een goede campagne waarin vele mensen zich met veel enthousiasme hebben ingezet. Lokaal mochten we rekenen op onze partijgenoten die in weer en wind paraat stonden om samen met de provinciale kandidaten de straat op te gaan. Vanaf deze plaats daarvoor onze grote dank en waardering.

Een nieuwe periode betekent ook afscheid. Wiebo, Lieuwe en Thea komen in de nieuwe periode niet terug in de fractie. Ook hen willen we bedanken voor hun inzet en bijdrage aan de ChristenUnie in Fryslân. Voor Wiebo is het afscheid extra bijzonder met een lintje van de Koning. Wij wensen alle drie veel zegen op hun vervolg pad.

Nieuwe mensen staan klaar om het christelijk sociaal geluid te laten klinken in de provincie. Matthijs de Vries zet het werk voort met Margreet Jonker, Jantsje van der Veen, Petra Ellens en Douwe van Oosten.

De ChristenUnie Fryslân is door verkenner Chris Stoffer voorgedragen als coalitiegenoot. We gaan de komende weken aan het werk om samen met BBB, CDA en de PvdA te komen tot een akkoord voor de komende vier jaar. Maar eerst nemen we stille tijd om ons tot God te keren. We trekken ons terug om bij God te kunnen zijn. We weten dat er een hoop werk ligt te wachten, elke dag weer en daar hebben we Gods hulp bij nodig.

We wensen u een goede Stille Week.

Matthijs de Vries
Fractievoorzitter

 

 

Uit de Staten

Installatie nieuwe Statenleden

Nieuwe gezichten in de Staten. Ook bij de fractie van de ChristenUnie worden er nieuwe Statenleden geïnstalleerd. Matthijs de Vries en Margreet Jonker leggen op woensdag 29 maart de eed af in de Statenzaal. Jantsje van der Veen wordt namens ChristenUnie geïnstalleerd als commissielid. 

Lees verder

Afscheid Statenleden

Voor de laatste keer zitten Wiebo de Vries en Lieuwe van der Pol in het Statenbankje op dinsdag 28 maart 2023. Na bijna 12 jaar in de Staten actief geweest te zijn neemt Wiebo de Vries afscheid. Hij krijgt een lintje voor zijn bijzondere bijdrage aan de samenleving. Ook Lieuwe van der Pol neemt afscheid van de Staten. ChristenUnie Fryslân is dankbaar voor het vele werk wat zij de afgelopen jaren mochten verzetten.

Lees verder

Rijk moet meer investeren in voorzieningen op het platteland

Fryslân is voor sommigen een paradox: Friezen zijn gelukkig, terwijl hun inkomens lager liggen dan elders in Nederland. Om het geluk van de Friezen ook in de toekomst op peil te houden moet de overheid investeren in een basisvoorzieningenniveau, te beginnen bij een dekkend aanbod van huisartsen.

Lees verder

Hier horen bussen!

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf en lijsttrekker Matthijs de Vries komen samen met kandidaat Statenleden van de ChristenUnie opnieuw in actie om aandacht te vragen voor bereikbaarheid in de regio en het belang van goed, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer. De ChristenUnie maakt zich zorgen over de staat van het openbaar vervoer op het platteland. Dienstregelingen zijn uitgekleed, lijnen worden gestrekt waardoor de bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid van de dorpen onder druk staat. 

Lees verder

In gesprek met ondernemers en Stieneke van der Graaf

Omdat het contact met ondernemers en politiek zeer waardevol is, organiseert de ChristenUnie haar 22e Fryske ondernemersontbijt bij Van der Valk in Leeuwarden. Stieneke van der Graaf is aanwezig om met de ondernemers in gesprek te gaan over het belang van goede en goed onderhouden Friese infrastructuur en openbaar vervoer voor het ondernemersklimaat in de provincie. De aanwezige ondernemers hebben niet alleen veel vragen voor Stieneke, maar ook veel dingen die zij onder de aandacht van de Haagse politiek willen brengen. 

Lees verder

Campagne voor treinstop bij Thialf

De Friese Statenfracties van de ChristenUnie en de PvdA strijden al jaren voor opening van station Thialf wanneer er wedstrijden of andere activiteiten plaatsvinden in het ijsstadion. Komend weekend voeren de lijsttrekkers van beide partijen campagne bij station Heerenveen om het signaal af te geven dat het treinstation dat al sinds 2015 gesloten is open moet bij grote schaatsevenementen.

Lees verder

Repareer de Toekomst

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de bouwstenen van de circulaire economie van Fryslân. Initiatieven zoals de Vereniging Circulair Fryslân en Freonen fan Fossylfrei Fryslân werken aan bewustwording bij bedrijven, stimuleren innovatie en dragen bij aan kennisuitwisseling tussen bedrijven. Toch is het de vraag of we met de huidige weg onze ambities gaan halen. Landelijk blijft Nederland namelijk achter op de gestelde ambitie om volledig circulair te zijn in 2050.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)