Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits mei 2022

Wat de toekomst brenge moge

Jezus, ga ons voor,
deze wereld door
en U volgend op Uw schreden,
gaan wij moedig met U mede.
Leid ons aan Uw hand,
naar het vaderland.

Gezang 442  Liedboek voor de Kerken 1973

Vrienden van de ChristenUnie,

De ChristenUnie vraagt deze maand een interpellatiedebat aan over het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer komt in de knel nu de coronasteun vanuit het Rijk stopt. Wat betekent dit voor het openbaar vervoer in Fryslân? Wij vinden een zorgvuldig proces belangrijk en doen een voorstel om meer tijd te nemen voor het formuleren van een langjarige visie op de toekomst van het openbaar vervoer in Fryslân.

Tijdens de vergadering in mei staat ook het uitvoeringsprogramma Stikstof op de agenda. ChristenUnie uit zware kritiek over de communicatie rondom de uitvoeringsplannen. De omgeving is niet meegenomen en dat terwijl de impact groot is voor de boerenbedrijven in het zuidoosten van Fryslân. Met het indienen van een motie van treurnis hoopt de ChristenUnie op verbetering en dat het college er alles aan gaat doen om het geschade vertrouwen te herstellen.

Ook bespreken we het initiatiefvoorstel: 'De provincie waarin iedereen mee kan doen'. Een aantal partijen willen een brede aanpak van laaggeletterdheid en zien hier ook een rol weggelegd voor de provincie. 

Achter de schermen wordt er door het bestuur en de selectiecommissie hard gewerkt aan een nieuwe kieslijst voor de komende Provinciale Statenverkiezing. We gaan een spannende periode tegemoet. Hoe zullen de komende verkiezingen verlopen? Na de verkiezingen zal een nieuwe fractie haar werk in de Staten mogen doen. Maar wat de toekomst ook brenge moge, we gaan met God en weten dat Hij met ons zal zijn. Want namens Hem mogen we ook in de politiek ons steentje bijdragen aan Zijn gerechtigheid.

 

Uit de Staten

Uitvoeringsprogramma stikstof

Om de natuur te herstellen is de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering (Wsn of Stikstofwet) ingegaan. Deze wet geeft de opdracht voor een programma van maatregelen om die reductie te bereiken en de natuur te herstellen. Provincie Fryslân heeft in kaart gebracht hoe zij de stikstofuitstoot wil terugbrengen. Dit staat omschreven in het uitvoeringsprogramma Stikstof. Provinciale Staten debatteren over dit programma op 25 mei 2022 en geven hun wensen en bedenkingen aan. ChristenUnie uit stevige kritiek op de plannen en dient een motie van treurnis in.

Lees verder

Brede aanpak laaggeletterdheid

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Fryslân kan lezen, schrijven, rekenen en kan omgaan met een smartphone? PvdA en D66 komen met een initiatiefvoorstel: 'De provincie waar iedereen mee kan doen'. Met dit voorstel willen zij laaggeletterdheid bestrijden en voorkomen. Ook vinden de partijen het wenselijk dat er een integrale aanpak vanuit de provincie, waardoor gemeentelijke initiatieven beter met elkaar worden verbonden.

Lees verder

Interpellatiedebat over openbaar vervoer in Fryslân

Het openbaar vervoer in Fryslân staat onder druk. Door de coronapandemie waren er minder reizigers die gebruik maakten van het openbaar vervoer. Ook nu de pandemie voorbij is, zijn de reizigersaantallen nog niet terug op het oude niveau. Het Rijk kwam vorig jaar over de brug om een groot deel van de teruggelopen inkomsten van de vervoerders te compenseren maar geeft aan dat de coronasteun vervalt vanaf 1 januari 2023. Gevolg hiervan is dat er straks veel minder bussen en treinen rijden. De ChristenUnie maakt zich zorgen over het openbaar vervoer en de leefbaarheid van het platteland en vraagt een interpellatiedebat aan. 

Lees verder

Fractie in actie

Werkbezoek ganzenschade

Het aantal ganzen in Fryslân neemt sterk toe. Provinciale Staten gaan over het ganzenbeleid. Daarom nodigt LTO Noord de Statenleden uit voor een werkbezoek over de ganzenschade. Het werkbezoek vindt plaats bij de familie Kroodsma in Engwierum op zaterdag 14 mei 2022. In het veld zien de Statenleden met eigen ogen hoeveel gras er opgegeten wordt door de ganzen.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts