Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits Statenfractie ChristenUnie Fryslân februari 2021

Recht doen

Vrienden van de ChristenUnie

Met het vallen van de eerste sneeuwvlokken kwam er na een lange periode van binnen zitten door thuisonderwijs en thuiswerken een fijne onderbreking van de lockdown. Blije kinderen op straat en heel Fryslân op de schaats. Heel even ging het over wat anders: de Elfstedentocht. In Fryslân zelf blijven we er nuchter onder en gaat ons werk in de Staten gewoon door.

Op de agenda staat in februari: bestuurlijke vernieuwing, de Friese Aanpak Stikstof en een rapport van de Noordelijke Rekenkamer over de marketing van het toerisme in de provincie.

De democratie is altijd in beweging, zo ook in Fryslân. De provincie Fryslân wil stappen zetten op weg naar vernieuwing in het Friese openbaar bestuur. Wij hameren op goede communicatie met de inwoners van Fryslân om te voorkomen dat er verschillende verwachtingen ontstaan tussen burger en politiek.

Uit de vele reacties rondom het nieuwe kunst en cultuurbeleid “Nij Poadium” blijkt dat er iets mis is gegaan. Een aantal musea komen in de knel doordat ze geen of minder geld van de provincie krijgen. Wij concluderen dat er iets over het hoofd is gezien bij de manier waarop de provincie de subsidie voor de Friese kunstinfrastructuur vorig jaar heeft verdeeld. Om er precies achter te komen waar het fout is gegaan stellen wij voor dat er een onderzoek moet komen door een externe partij naar de beoordelingssystematiek.

Verder leest u in de nieuwsbrief meer over het stikstofdossier. Wij willen aan de slag met de Friese Aanpak Stikstof. Agrarische bedrijven die geen geldige natuurvergunning meer hebben, de zogenoemde PAS-melders, willen duidelijkheid en perspectief.
Ook heeft de fractie overleg met de bewoners van de van de Groote Veenpolder over de funderingsproblematiek. Zij hebben, net als de PAS-melders, recht op een overheid die samen met hen verantwoordelijkheid neemt voor de problemen.

Dat is waarom wij als christenen vertegenwoordigd zijn in de politiek. Op 15, 16 en 17 maart mogen we onze stem weer laten horen. Geeft u aandacht voor wat écht telt?
Want er is ons gezegd wat goed is. 

Micha 6:8

Er is jou, mens, gezegd wat goed is. Je weet wat de Heer van je wil;
Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

Bidt u mee voor een gezegende verkiezingsuitslag?

 

Uit de Staten

Onderzoek verdeling cultuurgelden

Al lange tijd maakt Statenlid Lieuwe van der Pol zich zorgen over de uitwerking van het nieuwe kunst en cultuurbeleid van de provincie Fryslân. Met het nieuwe beleid “Nij Poadium” is de subsidiepot opnieuw verdeeld. Hierdoor zijn een aantal musea in financiële problemen gekomen. De ChristenUnie wil dat de subsidieverdeling onder de loep genomen wordt.

Lees verder

Een eerlijke verdeling van het gemeentefonds

Onze gemeenten hebben het zwaar. De tekorten in onder andere de jeugdzorg maken dat de leefbaarheid onder druk staat. De herijking van het gemeentefonds door het Rijk toont een onevenwichtige verdeling van middelen en treft Fryslân en het noorden buiten proportioneel. Wij vinden dat we de daad bij het woord moeten voegen en de gemeenten als provincie moeten helpen.

Lees verder

Friese Aanpak Stikstof

In Fryslân is er sprake van te hoge neerslag (depositie) van stikstof. Teveel stikstofneerslag is slecht voor de natuur. Om de stikstofuitstoot te verminderen is er een Fries plan van aanpak gemaakt. De ChristenUnie vindt een Fries plan zonder Fries geld niet kunnen.

Lees verder

Democratische vernieuwing in Fryslân

Niet elke burger zit te wachten op allerlei vragenlijsten over verschillende onderwerpen. Hoe bereik je doelgroepen die nu niet of heel weinig betrokken zijn bij de besluitvorming? En misschien nog wel belangrijker; welke verwachtingen worden er gecreëerd? Het succes van betrokkenheid en eigenaarschap van burgers staat en valt bij duidelijke en op maat gesneden communicatie over het proces en de besluitvorming.

Lees verder

Zorgen over nieuwe regels weidevogelbeheer

Via LTO Noord is naar buiten gebracht dat de provincie werkt aan nieuwe regels voor handhaving van de zorgplicht voor weidevogels. Deze regels zorgen voor onrust bij boeren. De ChristenUnie krijgt ook vragen van leden over deze nieuwe regels. Door het stellen van schriftelijke vragen wil de fractie weten of er overleg is geweest met het werkveld.

Lees verder

Dementievriendelijk Fryslân

Dementie omarmen als een vriend? Hoe absurd ook; met dementie moeten we leren omgaan. Naar verwachting zal in Fryslân het aantal dementerende mensen van 12.000 vorig jaar toenemen naar 24.000 in het jaar 2050.

Lees verder

ChristenUnie tekent niet mee met Waddenmanifest

Het Waddenmanifest: ‘Breng de stilte, donkerte en de rust op het Wad terug’ wil dat er per direct gestopt wordt met gas- en zoutwinning onder de Waddenzee. Met dit manifest willen een heel aantal Noordelijke fracties een krachtig signaal geven richting de Tweede Kamer en het kabinet. Wij zijn voor de bescherming van de Waddenzee. Alleen kunnen wij ons niet vinden in de oproep om meteen te stoppen met de winning van delfstoffen.

Lees verder

Fractie in actie

Overleg met funderingsgedupeerden uit de Groote Veenpolder

Bewoners uit de Groote Veenpolder willen een oplossing voor hun huis wat steeds meer verzakt. Zij zijn ervan overtuigd dat de problemen komen door een laag waterpeil in de polder, sloten die dichtgegooid worden en de droge zomers. Zowel bij de landelijke als provinciale politiek vragen zij aandacht voor een herstelplan. De ChristenUnie vindt de funderingsproblemen in de Groote Veenpolder schrijnend.

Lees verder

Verkiezingen

Friese kandidaten voor Tweede Kamerverkiezingen

17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Vanuit Fryslân staan er twee kandidaten op de lijst: Carlijn Niesink op plek 19 en Andries Bouwman op plek 27. En eigenlijk kunnen we Gert-Jan Segers ook wel aan dit lijstje toevoegen, want hij heeft zijn jeugd grotendeels in Leeuwarden doorgebracht. Landelijk zijn de speerpunten zorg voor elkaar, kiezen voor de schepping & een economie waarin de mens centraal staat. Lees hier meer over Carlijn en Andries en een aantal punten uit het verkiezingsprogramma die met name voor de provincie Fryslân van belang zijn.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.png  twitterpictorond.png

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts