Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits oktober 2021

Herfst

Vrienden van de ChristenUnie,

Op de agenda van oktober staat een initiatiefvoorstel ‘Naar een schone en gezonde leefomgeving: afbouw gebruik pesticiden 2021-2030’ van een heel aantal partijen uit de Staten. De ChristenUnie deelt de intentie dat we naar een schone en gezonde leefomgeving moeten maar vindt het voorstel zelf te veel gericht op de landbouw en niets toevoegen aan de maatregelen die reeds worden genomen. In de weken voorafgaand aan dit debat nodigt akkerbouwer Van der Bos en LTO Noord ons uit voor een werkbezoek. Tijdens dit bezoek worden de Statenleden bijgepraat over wat de sector tot nu toe al heeft gedaan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Ook bezoeken we Merk Fryslân; de organisatie die verantwoordelijk is voor de promotie van toeristische bezoeken in onze mooie provincie. In coronatijd ontdekt ook een ander soort toerist hoe prachtig Fryslân is. Onderdeel van onze cultuur is ook de Friese taal. Op basisschool de Fontein in Buitenpost gaan we in gesprek over het behouden en versterken van de Friese taal.

Verder zijn we kritisch over de haalbaarheid van Holwerd aan Zee. Ook maken we ons zorgen over de onveilige staat van de brug in Kootstertille en de funderingsproblematiek in de Veenpolder. Dat is voor ons reden genoeg om vragen te stellen aan het college.

In Workum liggen de bewoners nog steeds wakker van geluidshinder van de N359. De bewoners voelen zich niet gehoord. Eerder stelde de ChristenUnie hierover vragen. Er is afgesproken om het geluid te gaan meten. Wij vragen nu om inzicht te geven in de resultaten van de geluidsmeting.  

Iedere fractievergadering beginnen we met een korte overdenking en gebed waarin we de hulp en zegen van de Here vragen over onze politieke werkzaamheden. Deze momenten verbinden ons als fractie met elkaar en met de Here. Afgelopen keer stonden we stil bij psalm 91. Een psalm van troost en kracht. Juist in de tijd dat we het nodig hebben. We ervaren het als een zegen, dat we ons geloof met elkaar kunnen delen. Dat God voorziet, dat blijkt elke keer maar weer.

“Dy’t yn de skûle fan ‘e Heechste wennet en feilich is yn it skaad fan ‘e Machtichste,
Dy mei tsjin de Heare sizze: Myn taflecht en myn stins, myn God, dêr’t ik it op oan komme lit.”

Psalm 91:1-2 út de Fryske bibel NBG

We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsflits!

 

Uit de Staten

Initiatiefvoorstel: Naar een schone en gezonde leefomgeving

Meerdere partijen in de Staten komen met een voorstel om het gebruik van pesticiden in Fryslân af te bouwen. Hiervoor dienen zij een initiatiefvoorstel in. De ChristenUnie wil ook naar een schone en gezonde leefomgeving maar plaatst kanttekeningen bij dit voorstel. “Wij vinden de probleemstelling dat er nog veel gebruik gemaakt wordt van giftige bestrijdingsmiddelen, voorbij gaat aan de resultaten die er de afgelopen jaren in de landbouw zijn gemaakt. De sector heeft een sterke reductie laten zien”, zegt Statenlid Wiebo de Vries tijdens het debat op 27 oktober jl. over dit initiatief.

Lees verder

Voortgang Holwerd aan Zee

“Wanneer komt er een moment dat we niet meer terug kunnen met de plannen van Holwerd aan Zee?” vraagt Statenlid Wiebo de Vries zich af. Drie onderzoeksbureaus hebben onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit project. Hieruit blijkt dat het ontwerp Holwerd aan Zee, wat nu voorligt, een oplossing is waarbij veel kunstmatige ingrepen nodig zijn. Het is niet realistisch en het plan wordt niet gedragen door de partijen die vergunningen moeten verlenen en die het onderhoud moeten betalen.

Lees verder

Staten stellen vragen over funderingsproblematiek veenweiden

Wat is de stand van zaken aangaande de verzakkende huizen in het veengebied bij Wolvega? De fundering van deze huizen is zodanig aangetast dat er direct actie nodig is. Acht partijen (GL, PvdD, SP, D66, FNP, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie) willen weten of er goed onderzoek is gedaan naar de hoogwatercircuits, die de huizen hadden moeten beschermen tegen de lage waterpeilen in de gebieden ernaast. Ze willen weten wat Gedeputeerde Staten en het Wetterskip gaan doen. Ook willen de partijen duidelijkheid over de afspraken met het Wetterskip rond de financiering van deelname aan het landelijk fonds funderingsherstel.

Lees verder

Fractie in actie

Werkbezoek akkerbouwer Van der Bos

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet in 2030 naar nul, vinden een heel aantal politieke partijen in de Friese Staten. Akkerbouwer Van der Bos en LTO Noord nodigen de Statenleden uit op het bedrijf van Van der Bos in Holwerd. Kees van der Bos deelt zijn ervaringen rondom het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen. “Het gaat niet zo makkelijk”, zegt hij. Aanleiding van dit gesprek is het initiatiefvoorstel van GrienLinks, SP, D66, PvdD, PvdA, FNP en 50PLUS. Zij willen naar een schone en gezonde leefomgeving. De partijen willen naast de bestaande wet- en regelgeving, provinciaal nog meer inzet om het gebruik van deze middelen terug te dringen. De akkerbouwsector vindt het onwenselijk dat er regionaal afwijkend beleid komt.

Lees verder

Werkbezoek scholenkoepel Noorderbasis over het vak Fries

Tijdens een werkbezoek aan scholenkoepel Noorderbasis praten we over het Friese onderwijs en het versterken van de Friese taal. De provincie komt voor de tweede keer met een subsidieregeling waarbij scholen worden gestimuleerd te investeren in het onderwijs voor Friese taal. Van de subsidieregeling: "Frysk foar No en Letter" wordt in de eerste openstelling weinig gebruik gemaakt. De ChristenUnie fractie vraagt zich af hoe dit verbeterd kan worden nu de regeling voor de tweede keer is opengesteld.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts