Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits juni 2021

De balans opmaken

Markus 6:30-31 De apostelen die er door Jezus op uitgestuurd waren, kwamen terug. Zij vertelden Hem wat zij allemaal hadden gezegd en gedaan. Hij zei tegen hen: ‘Kom, we gaan naar een stille plaats, dan kunnen we een beetje uitrusten.’ Want er liepen zoveel mensen heen en weer dat ze niet eens de kans kregen rustig te eten.

Vrienden van de ChristenUnie,

Na een drukke periode in de Friese Staten met een volle agenda door de extra Statenvergadering over de kadernota, kijken we nu uit naar een periode van rust. Het werk is nooit af, maar zoals Jezus zegt in Markus 6:30-31 of Prediker in hoofdstuk 4:4-6, heeft het geen nut om alsmaar door te zwoegen. Er mag tijd zijn voor rust. Maar niet voordat we u in deze nieuwsflits op de hoogte hebben gebracht van de gedane arbeid in de afgelopen periode.

Tijdens de Statenvergadering van 23 juni wordt ons voorstel, om meer gemeenten aan te laten sluiten bij de organisatie Sport Fryslân aangenomen. Onze inbreng bij de overbrugginsconcessie voor de bus is er op gericht om de reiziger weer terug in de bus te krijgen. Daarnaast maken we ons zorgen over de bereikbaarheid over het platteland. Het bezuinigen op de Opstapper vinden we onterecht. Ons voorstel om de Opstapper net zo vaak te laten rijden en voor dezelfde prijs, wordt aangenomen.

De Kadernota 2022 wordt besproken in de Statenvergadering van 30 juni. Dit is het moment om de balans op te maken en nieuwe voorstellen in te dienen. Die kunnen dan meegenomen worden in de begroting voor 2022. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u lezen over onze bijdragen. 

Eind augustus pakken we de draad weer op en starten we met een werkbezoek aan Ameland, maar nu is het tijd voor het zomerreces!

Wij wensen u allen een goede en gezegende zomerperiode.

 

 

Uit de Staten

Kadernota 2022: Aandacht voor wat écht telt

De coronatijd heeft er vooral bij onze jeugd ingehakt. Veel alleen thuis zitten, geestelijk in nood komen. Kortom, als deze periode ons iets geleerd heeft is het dat wij onze sociale contacten niet kunnen missen. Aandacht voor elkaar, aandacht voor wat echt telt. De ChristenUnie vindt de Kadernota 2022 mager en komt met voorstellen om extra zaken te realiseren. 

Lees verder

In gesprek gaan met indieners handhavingsverzoeken

De Friese Statenfracties van ChristenUnie en CDA vragen aan de gedeputeerde om in gesprek te gaan met de indieners van handhavingsverzoeken voor de zogenaamde PAS-melders. Dit om te voorkomen dat de betreffende bedrijven onnodig in de knel komen.

Lees verder

Campagne om de reiziger weer de bus in te krijgen

“Nu de beperkende maatregelen in het kader van corona snel afnemen, is het tijd om de reiziger weer terug te krijgen in de bus. Steek nu energie in een wervende campagne”, zegt Statenlid Matthijs de Vries. Hij vindt dat er meer aan gedaan kan worden. “Als er minder mensen met de bus gaan heeft dit gevolgen voor het aantal buslijnen en dienstregelingsuren”, zegt hij. Daarnaast wil de fractie van de ChristenUnie dat het platteland goed bereikbaar blijft. "Het is ongepast om de Opstapper duurder te maken en minder vaak te laten rijden", zegt hij tijdens de vergadering over de overbruggingsconcessie. 

Lees verder

Verder werken aan een sportief en fit Fryslân

"Dat in Fryske ynwenner dy’t sport altyd yn é prizen falt jout in moai byld oan dit beliedsprogramma. Ek dat de doelgroepen bern, minsken mei in beheining en âlderein fia Sport Fryslân berikke wurde past bij it koalysjeakkoard: 'Lok op 1'. Dat dêr ek in grut diel fan it jierlikse budzjet nei ta giet is winsklik", seit Statenlid Lieuwe van der Pol. Hij benadrukt het belang van organisatie Sport Fryslân. 

Lees verder

Vragen over stop op teruglevering energie

Netbeheerder TenneT kondigt 10 juni jl. een stop op teruglevering aan energie aan. Wat betekent dit voor de vergunde aanvragen voor het opwekken van duurzame energie? In hoeverre loopt de Regionale Energiestrategie vertraging op? De fractie van de ChristenUnie wil van het college weten of zij dit niet hebben zien aankomen. “De signalen dat het net vol zit zijn er al een tijdje”, zegt Statenlid Wiebo de Vries. “Dus waarom is dit niet meegenomen bij de plannen van de RES?” vraagt hij aan het college van Gedeputeerde Staten.

Lees verder

Fractie in actie

Werkbezoek natuurgebied Twijzelermieden

“Het doet mij zeer als ik zie hoe de weidevogels in grote getale verdwijnen zijn uit deze polders”, zegt natuurliefhebber Van der Wijk. Hij maakt zich zorgen over het beheer en nodigt alle politieke partijen uit om te komen kijken in de Rohelsterpolder, Broekster Petten en de Twijzelermieden. De fractie van de ChristenUnie brengt woensdagochtend 16 juni een bezoek aan Van der Wijk en gaat met hem het gebied in. 

Lees verder

Werkbezoek weidevogelparel Workumerwaard

Het aantal vogels in de Workumerwaard is enorm. Ondanks grote inzet van boeren, nazorgers, it Fryske Gea en Wetterskip lukt het niet om voldoende kuikens “op vlieghoogte” te krijgen. Het rendement staat op ca. 30% van de broedsels terwijl 65% pas voldoende is om het aantal van de weidevogels op een stabiel niveau te krijgen. Statenlid Lieuwe van der Pol kreeg donderdagmiddag 10 juni de gelegenheid om een kijkje te nemen in dit prachtige gebied. “Het is schitterend om hier te zijn en dit te zien”, zegt hij. “Tegelijk ervaar je ook de kwetsbaarheid van dit gebied.” Tijdens het werkbezoek aan Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) - Collectief Súdwestkust - worden Statenleden bijgepraat over de uitdagingen als het gaat om het waterbeheer en het predatiebeheer.

Lees verder

Ondernemerswandeling in Earnewâld

Voorafgaand aan de werkdag wandelen we op 9 juni met elkaar in de prachtige natuur nabij Earnewâld. Onder leiding van Marian van der Zwaag van GoBoom nemen we de tijd voor ontmoeting met God en elkaar. In de drukte van alle dag en de huidige tijd is het niet vanzelfsprekend om de tijd te nemen. Toch geeft het inspriatie en energie voor de werkdag die voor ons ligt.

Lees verder

PerspectieF Fryslân

Beste lezer,

Wij zijn bestuursleden van PerspectieF Friesland. Dat is een afdeling van de jongerenpartij van de ChristenUnie. Ongeveer twee maanden geleden zijn we daarmee begonnen. We organiseren activiteiten voor christelijke jongeren die politiek interessant vinden.

Momenteel geven we gastlessen om ons bekend te maken. Daarna willen we debatten, lezingen en gezellige activiteiten organiseren. Onze leden zitten samen met ons in een WhatsApp-groep. Daarin maken we onze plannen aan hen bekend. Ook mag er gediscussieerd worden over politieke onderwerpen.

Voor meer informatie zijn we bereikbaar via onze sociale media-accounts: 
Instagram: @perspectief_friesland
Facebook: PerspectieF Fryslân

Op Facebook staat ook een link naar een verslag over onze eerste gastles!

We hopen jou binnenkort te ontmoeten!
Groeten van Yaroslava Tymts en Tjidsger Spinder.

 

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts