Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits april 2021

Voorjaar

Let eens op de vogels. Die maken zich geen zorgen over wat zij moeten eten. Zij hoeven niet te zaaien of te oogsten of te bewaren, want God geeft hun wat zij nodig hebben. U bent voor Hem toch meer waard dan de vogels!  Mattheüs 6:26

Vrienden van de ChristenUnie,

Voorzichtig breekt het voorjaar door. Elke keer weer laat Gods prachtige schepping zich zien in de magnolia die bloeit en in de fluitende vogels, druk bouwend aan een nest. Ook de weidevogel bezet weer de prachtige velden van onze mooie provincie. Toch worden het er steeds minder. In april spreken de Staten over het weidevogelbeleid. Gebleken is dat het niet gelukt is om de achteruitgang van het aantal broedparen om te buigen naar een stijgende lijn. Een juiste biotoop en monitoring van predatoren moeten worden ingezet voor het behoud van de grutto, volgens Statenlid Wiebo de Vries.

Ook het wonen in Friesland staat op de agenda. Voorafgaand aan de vergadering gaat Statenlid Lieuwe van der Pol in gesprek met onze leden en andere belangstellenden over dit thema. De inbreng uit dit mooie gesprek nemen we mee in onze bijdragen tijdens de behandeling van de uitvoeringsagenda wonen.

Verderop in deze nieuwsbrief kunt u lezen over het tweede Corona herstelpakket ‘No en moarn” en de aandacht die we vragen voor het verantwoord produceren van zonnepanelen.

We wensen u veel leesplezier!

 

Uit de Staten

Verantwoord produceren van zonnepanelen

De ChristenUnie wil Chinese zonnepanelen die door dwangarbeiders geproduceerd zijn weren. In Nederland komt minstens 80% van de zonnepanelen uit China. Daarmee is het aannemelijk dat ook in Fryslân Chinese zonnepanelen liggen, die mogelijk gemaakt zijn met dwangarbeid. De ChristenUnie doet een oproep in Provinciale Staten om het inkoopbeleid van de provincie aan te scherpen.

Lees verder

Tweede corona herstelpakket: Slim en eenvoudig

Slim en eenvoudig dat is wat de ChristenUnie wil als het gaat om de uitvoering van het tweede steunpakket van de provincie. Het tweede pakket richt zich niet alleen op economisch herstel maar ook op de wederopbouw van de leefbaarheid.

Lees verder

Betere monitoring van weidevogels

De afgelopen jaren is het niet gelukt om de achteruitgang van het aantal weidevogels te stoppen. Om deze dalende lijn om te buigen scherpt de provincie het beleid aan. De ChristenUnie is kritisch op het nieuwe beleid en wil dat er een betere monitoring plaatsvindt op basis van geschikte hectares grasland en het in kaart brengen van de predatoren in het gebied.

Lees verder

Meer aandacht voor wooninitiatieven en dementerenden

ChristenUnie vraagt aandacht voor wooninitiatieven zoals ‘Knarrenhofjes’, waarin ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Ook wil de fractie dat er meer bewustwording komt voor mensen die dementeren. Wat is de impact op de samenleving en de woonomgeving? Tijdens het debat over het uitvoeringsprogramma wonen stelt de ChristenUnie dit aan de orde.

Lees verder

Meetpunt geluidsoverlast N359 bij Workum

Al jaren hebben omwonenden last van het verkeersgeluid aan de N359. Statenlid Matthijs de Vries bracht er al meerdere werkbezoeken en ervaart zelf dat het geluid van invloed is op de kwaliteit van wonen en leefbaarheid van de omwonenden.

In het najaar hebben omwonenden een petitie aangeboden aan Provinciale Staten en heeft Gedeputeerde Fokkens-Kelder een bezoek gebracht aan Workum.

Lees verder

Petitie tegen nieuwe gaswinning Tytsjerksteradiel

Er is een petitie online gezet tegen nieuwe gaswinning in Tytsjerksteradiel en omliggende gemeenten. De Friese politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, roepen iedereen op om de petitie te ondertekenen. Doel is om met de handtekeningen naar Den Haag te gaan en de landelijke politiek duidelijk te maken dat de regio geen nieuwe gaswinning uit de kleine velden meer accepteert.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts