Nieuwsflits Statenfractie ChristenUnie mei 2023

Frylân
Nieuwsflits mei 2023

Bouwen aan de toekomst

Als de HEER het huis niet bouwt,
vergeefs zwoegen de bouwers;
als de HEER de stad niet bewaakt,
vergeefs doet de wachter zijn ronde.
Psalm 127:1

Vrienden van de ChristenUnie,

Provinciale Staten hebben deze week de leden voor de Eerste Kamer gekozen. We zijn dankbaar dat ChristenUnie drie zetels heeft gehaald en dat Tineke Huizinga uit Fryslân haar waardevolle werk van de afgelopen jaren in de Eerste Kamer voort mag zetten.

Ook feliciteren wij Petra Ellens. Zij komt onze fractie versterken als commissielid. Naast Jantsje van der Veen is zij ons tweede commissielid. Met de voor ons zo bekende woorden “Sa wier helpe my God almachtig” mag Petra zich inzetten voor de ChristenUnie fractie. Door het afleggen van de eed weten we ons afhankelijk van Gods hulp en zegen. In die wetenschap wensen wij Petra veel zegen bij haar werk en heel veel plezier.

De afgelopen twee maanden is er hard gewerkt aan het coalitieakkoord. De onderhandelingen voor een nieuw bestuur in onze provincie van BBB, CDA, PvdA en ChristenUnie zijn in volle gang.

Provinciale Staten bespreken het concept Fries Programma Landelijk gebied. De ChristenUnie komt tijdens de vergadering in mei met een voorstel om de natuurdoelanalyses, die hier van wezenlijk belang zijn, eerst voor te leggen aan de Staten voordat de provincie deze aanlevert bij het Rijk. Een grote meerderheid in de Staten stemt hiermee in.

Verder is onze fractie aan het inwerken. Voor nieuwe Statenleden is een uitgebreid inwerkprogramma georganiseerd zodat ze goed voorbereid worden op hun nieuwe taak. 

Matthijs de Vries
Fractievoorzitter

 

Uit de Staten

Installatie tweede commissielid

In de Statenvergadering van mei wordt de fractie versterkt met Petra Ellens. Zij is geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning door het afleggen van de eed. "Sa wier helpe my God almachtig" Met de komst van Petra zijn alle plekken in de fractie gevuld en zijn we weer op volle sterkte. We hebben voor de komende jaar een prachtig team om het Christelijk Sociaal geluid te laten klinken. 

Lees verder

Fractie in actie

Werkbezoek De Nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk beschermt ons al 90 jaar tegen de kracht van het water. De versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk is in volle gang. De waterkering wordt weer klaargemaakt voor de toekomst. Tijdens een werkbezoek aan De Nieuwe Afsluitdijk krijgen de Statenleden beeld bij de verschillende projecten die daar lopen. De nieuwe vismigratierivier zorgt ervoor dat de vissen straks weer vrij van Waddenzee naar IJsselmeer, heen en terug kunnen zwemmen.

Lees verder

Werkbezoek Streekwurk

Als nieuw Statenlid is het naast inlezen op de verscheidene dossiers ook zaak om de provincie in te trekken. Margreet Jonker met leefbaarheid en recreatie & toerisme in portefeuille gaat daarom tijdens het werkbezoek van Streekwurk langs bij verschillende projecten die de leefbaarheid in de dorpen versterken. De projecten zijn uiteenlopend en ook de initiatiefnemers verschillen; van ondernemers tot vrijwilligers in de dorpen. 

Lees verder

Werkbezoek Idzegea

Idzegea is één van de ontwikkelgebieden in het Friese veenweidegebied. In Idzegea lopen verschillende proefprojecten. In het kader van het Frysk Programma Landelijk Gebied (FPLG) worden de nieuwe Statenleden bijgepraat over het gebiedsproces. Tijdens het werkbezoek op woensdag 17 mei jl. wordt een toelichting gegeven op de locatie van melkveehouderij Zeilstra te Gaastmeer. Ook vaart de groep per praam door het natuurgebied Ringwiel.

Lees verder

Kennismaking LTO Noord

LTO Noord, de belangenbehartiger van de agrarische sector, nodigt de nieuwe Statenleden uit voor een informele kennismaking. Op de voergang van regiobestuurder Jan Teade Kooistra in Eagum staat de tafel gedekt met heerlijke broodjes. Tijdens het ontbijt vertelt Jan Teade over de boerderij en over het bestuurswerk wat hij doet voor LTO Noord.

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                    facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden
christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)