Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsflits januari 2022

Kinderhartcentrum UMCG in Groningen

Vrienden van de ChristenUnie,

De ChristenUnie in noordelijke provincies, trekken aan de bel bij de ChristenUnie Tweede Kamerfractie over het voorgenomen besluit om de kinderhartzorg van het UMCG te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Deze beslissing heeft grote gevolgen voor alle betreffende kinderen én hun ouders. Op maandag 17 januari hebben we digitaal overleg met de Tweede Kamerfractie. We drukken hen op het hart dat deze zorg ook voor Fryslân van groot belang is. Tijdens het digitaal overleg komt ook nog even de gaswinning aan de orde. Wij willen dat de gaskraan niet verder opengaat in Fryslân.

ChristenUnie Tweede Kamerlid Mirjam Bikker bezoekt vrijdag 28 januari het UMCG. Wiebo de Vries is namens de provinciale ChristenUnie Fryslân fractie hierbij aanwezig. 

God heeft ons prachtig gemaakt. Zoals het in Psalm 139:13-14 staat:

U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder.
Ik loof U om het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.

Wat zijn we dankbaar als we gezond zijn en geen artsen nodig zijn. Maar als we dan wel zorg nodig zijn dan het liefst goede zorg en dichtbij. Toegankelijkheid en bereikbaarheid van goede zorg is voor de ChristenUnie een belangrijk goed.

Tijdens de Statenvergadering in januari wordt de vervolgopdracht aan het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en het Energieprogramma 2022-2025 besproken. In deze nieuwsflits leest u meer hierover. 

 

 

Uit de Staten

Verbazing over plan duurzame landbouw op Ameland

Ameland zou een geschikt startgebied zijn om de landbouwsector te verduurzamen.
De gedeputeerde doet het aanbod om hier als eerste te werken aan de nieuwe natuur- en stikstofdoelen. De elf boeren op Ameland weten van niets en lezen uit de krant dat er plannen zijn. Ze reageren verbaasd. De provinciale fracties ChristenUnie en CDA willen opheldering en stellen hierover schriftelijke vragen.

Lees verder

Vervolgopdracht voor Fûns foar Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE)

Het Fûns foar Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) is een provinciaal fonds dat de omslag naar duurzame energie aan moet jagen. Kansrijke en innovatieve projecten op het gebied van duurzame energie, die in de reguliere kapitaalmarkt niet van de grond komen vanwege hogere risico’s, worden door middel van dit fonds vooruitgeholpen. Nu er een nieuw Energieprogramma voorligt, worden de uitgangspunten van het FSFE hierop aangepast. 

Lees verder

Energieprogramma weinig concreet

We gebruiken iedere dag energie; om onze huize te verwarmen, onze telefoons en laptops te kunnen gebruiken, onze auto’s te laten rijden, om eten klaar te maken en nog meer. De verwachting is dat we de komende jaren meer energie gaan verbruiken. Hoe laadt Fryslân zich op voor de toekomst? Het Energieprogramma laat zien op welke wijze de provincie een bijdrage wil leveren aan een duurzame toekomst. De ChristenUnie is teleurgesteld over de inhoud van dit Energieprogramma. Er worden weinig tot geen doelen gesteld en als ze al gesteld worden zijn ze niet concreet. Aan het begin van de Statenvergadering stelt Wiebo de Vries voor om dit onderwerp van de agenda af te halen. “Het Energieprogramma wat nu voor ligt, is nog niet af”, zegt hij.

Lees verder

Op de bres voor dorpshuizen

De zorgen over Friese dorpshuizen nemen toe, nu die niet alleen de coronacrisis maar ook door de energiecrisis worden getroffen. De buffers zijn verdwenen en daar komen nu nog eens de hogere energieprijzen overheen. De ChristenUnie stelt samen met de PvdA mondelinge vragen tijdens de Statenvergadering van 26 januari over de zorgelijke situatie van dorpshuizen. Wanneer dorpshuizen moeten sluiten, zullen nog meer mensen in een sociaal isolement raken en neemt de vereenzaming verder toe. Wij willen weten of het provinciale coronaherstelpakket ‘No & Moarn’ ingezet kan worden om dorpshuizen te ondersteunen.

Lees verder

ChristenUnie wil hartzorg kinderen behouden voor Noord-Nederland

Het UMC Groningen dreigt haar plek voor complexe hartzorg te verliezen. Dat deelde de demissionaire minister recent mee aan het Groninger ziekenhuis. Plan is om de hartzorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Bij het UMCG heerst verbijstering. De ChristenUnie in Fryslân, en ook in de noordelijke provincies, trekken daarom aan de bel. Fractievoorzitter Wiebo de Vries: “Deze beslissing heeft grote gevolgen voor alle betreffende kinderen én hun ouders. Naast een groter risico als gevolg van te late behandeling, zal een patiënt gemiddeld meer dan 200 km moeten reizen voor behandeling.”

Lees verder

Contact

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie vergadert elke maandagavond om 19:00 uur. U bent van harte welkom om een vergadering digitaal bij te wonen. Aanmelden kan bij het fractiebureau via Anita Vellema

                                                      facebookpictrond.pngtwitterpictorond.pngYTlogo (2).jfif

Provinciehuis Tweebaksmarkt 52  Postbus 20120 8900 HM  Leeuwarden

christenunie@fryslan.frlwww.christenunie.frl – 058 – 292 8801 (maandag t/m vrijdag)

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts