Geitenstop eraf

Geiten Bernita .jpgwoensdag 10 juli 2019 15:51

Foarút mei de geit! De stop op geitenhouderijen gaat er na een half jaar weer vanaf. Half februari dit jaar werd er een stop ingesteld omdat er mogelijk meer kans op longontstekingen in de buurt van geitenhouderijen zou zijn. Uit voorzorg werd deze stop ingesteld.

De hoofdreden om de stop er weer af te halen is dat het niet duidelijk is waardoor er een verhoogd risico is op longontstekingen in de buurt van geitenhouderijen. ‘Zolang dat niet duidelijk is, kan het van alles zijn,’ zegt Wiebo de Vries. ‘Dan zetten we een sector onterecht op slot.’

De ChristenUnie wijst in de vergadering nog eens op de geitdichtheid in de provincie. In Fryslân zijn er 5 geiten per vierkante kilometer in Brabant zijn dat er 25. Dat is vijf keer zoveel. De fractie heeft er moeite mee om op basis van het onderzoek, gehouden in Brabant en Limburg, een besluit te nemen voor de provincie Fryslân. GGD Fryslân laat weten geen onderzoek in Fryslân te willen uitvoeren omdat er te weinig bedrijven zijn. De ChristenUnie vraagt zich af hoe groot dit probleem nu daadwerkelijk is. ‘Als het echt een probleem was, dan had het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) er wel op aangedrongen om de geitenhouderij op slot te zetten,’ zegt Wiebo de Vries.

In de vergadering van 10 juli is er een besluit genomen om de stop er weer af te halen. Een krappe meerderheid (CU, CDA, Forum voor Democratie, VVD en PVV) vindt het gezondheidsrisico voor omwonenden van geitenstallen te vaag om aan de geitenstop vast te houden. De ChristenUnie vindt wel, dat er alsnog een stop kan worden ingesteld wanneer er een aantoonbaar verband is met longontstekingen.

Labels

« Terug