Veiligheid bruggen en viaducten

Brug.jpgdonderdag 20 juni 2019 15:04

Steeds vaker zijn er storingen aan bruggen. De ChristenUnie Fryslân wil van het college van Gedeputeerde Staten weten hoe het is gesteld met het onderhoud en daarmee met de veiligheid van de bruggen en viaducten in Fryslân.

Aanleiding voor de vragen die de ChristenUnie op 20 juni heeft gesteld, zijn een verontrustend rapport van de Algemene Rekenkamer en een Kamerbrief van minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) over de instandhouding van de nationale infrastructuur en het groeiende volume aan uitgesteld onderhoud. Door dit uitgestelde onderhoud neemt het risico op storingen toe. 

De ChristenUnie wil weten of er sprake is van achterstallig onderhoud van bruggen en viaducten in Fryslân en welke Rijksbruggen en viaducten dit dan betreft. Ook wil de ChristenUnie weten of de veiligheid van bruggen en viaducten nog gewaarborgd is en of het achterstallig onderhoud de oorzaak is voor optredende storingen.

CU-Statenlid Matthijs de Vries krijgt geregeld signalen uit de provincie dat er storingen aan bruggen zijn. “Een voorbeeld is de recente storing aan de brug Skûlenboarch in Jistrum. Dit soort storingen veroorzaken niet alleen hinder voor weg- en vaarverkeer, maar leiden ook tot langere aanrijdtijden van hulpdiensten. Daar maken we ons zorgen over.”

De ChristenUnie wil verder weten of er ook in Fryslân sprake is van een kortere levensduur van bruggen en viaducten door grotere verkeersdrukte en zwaardere vrachtwagens. En of het college van GS overleg heeft met het Rijk over maatregelen en budget om het achterstallig onderhoud in te lopen. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2019 10-29 Antwoordbrief CU over achterstallig onderhoud aan bruggen en viaducten.pdf3,1 MBapplication/pdfdownload
2019 SV 06-20 Veiligheid bruggen.pdf190,6 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug