Staten Fryslân praten over plannen voor Afsluitdijk

afsluitdijkvrijdag 22 april 2016 16:13

De Afsluitdijk is toe aan een grondige renovatie. Als waterkering voldoet de dijk niet meer aan de nieuwe eisen van het Deltaplan. Ook moet de weg worden vernieuwd. Dat alles staat gepland tot 2020. Daarnaast zijn er regionale plannen om de dijk aantrekkelijk te maken voor toeristen. Ook fietsers moeten beter worden bediend. Verder leent de Afsluitdijk zich goed voor opwekken van duurzame energie en moet de vis eenvoudiger van het IJsselmeer naar de Waddenzee kunnen zwemmen en andersom. Heel veel ambities die veel geld en veel overleg kosten. Woensdag beslisten de Staten van Fryslân ondermeer over de Vismigratierivier en andere plannen voor de Afsluitdijk.

De ChristenUnie stelde vorig jaar al dat fietsers er bekaaid afkomen op de altijd winderige dijk. Waarom geen wind-mee arrangementen met de bus?, vroeg de fractie vorig jaar in een motie aan de Staten. Daarbij leggen fietsers de route tegen de wind in af per bus. Ook pleitte de fractie voor aparte stroken voor racefietsers en gebruikers van de elektrische fiets. De Staten stemde toen in met de motie. 'We zien dat GS er alles aan doen om deze motie uit te voeren en om de Afsluitdijk voor fietsers aantrekkelijker te maken,' constateerde Ynze de Boer woensdag met enige tevredenheid.

De fractie verwacht dat de Vismigratierivier een goede uitwerking zal hebben op de visstand in het IJsselmeer. Daarmee wordt een doorgang gemaakt in de dijk waardoor trekvissen hun paai- en leefgebieden weer kunnen bereiken. Maar omdat de Vismigratierivier uniek is in de wereld is er nog geen vergelijkingsmateriaal voorhanden. ‘We zien dat de vis nu grote moeite heeft de harde dijk te passeren. Dat moet via de sluizen, maar dat lukt vaak niet doordat er een sterke stroming staat.'

Een groot deel van de kosten van de Vismigratierivier wordt betaald uit het waddenfonds en Europese fondsen. Fryslân draagt ruim € 2 miljoen bij. In totaal heeft Fryslân voor het uitvoeren van de regionale plannen voor de Afsluitdijk € 16,1 miljoen gereserveerd.

 

  

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden