De Staten op werkbezoek bij De Nieuwe Afsluitdijk

Werkbezoek De Nieuwe Afsluitdijkwoensdag 23 maart 2016 15:10

Met de auto gaan we naar de meest westelijke toegangsweg van het Friese vasteland: de sluizen van Kornwerderzand. Ondanks het feit dat de afsluitdijk al sinds 1932 bestaat, wordt er toch de hele tijd gesproken over ‘De Nieuwe Afsluitdijk’ (DNA). Wat houdt dat in? De ChristenUnie-fractie laat zich bijpraten in een grote keet op Sluisweg 1.

‘DNA’ blijkt niet te gaan over de bouw van een volledig nieuwe afsluitdijk, maar over grote aanpassingen aan de bestaande dijk, zodat de Afsluitdijk een voorbeeld wordt van duurzame innovatie. Een project met een budget van 50 miljoen euro, waarvan vier miljoen uit Fryslân komt. Met veel passie wordt verteld wat de consequenties zijn van de plannen. De investeringen aan de sluizen zullen de beroepsvisserij en de scheepswerven ondersteunen. Naast de broodnodige aanpassingen aan de sluizen, is er echter vooral veel aandacht voor de vismigratierivier (VMR).   

De Afsluitdijk zorgt voor veiligheid, maar het gaat ten koste van de vele soorten vis in het IJsselmeer. Zo leeft bijvoorbeeld spiering in zout en zoet, maar door de komst van de dijk kan de vis niet meer vrij zwemmen, waardoor er nu bijna geen spiering meer is in het IJsselmeer. Hetzelfde geldt voor de bot en de aal. Oftewel, een ecologische ramp. In 2009 besloot men daarom een vismigratierivier aan te leggen om zo de natuur te herstellen, maar wél op te passen dat het IJsselmeer niet verzilt.

Ten slotte maken we een wandeling over de Sluizen, naar het Kazemattenmuseum waarbij onze gids laat zien waar de Vismigratierivier moet komen. De stramme wind hindert de interesse geenszins. Hij legt uit dat de beleving ook onder handen wordt genomen, zodat 300.000 bezoekers de weg naar de afsluitdijk weten te vinden. En nu hopen dat de vissen ook de weg weten te vinden naar de vismigratierivier.    

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden