CU leider Anja Haga verlaat Friese Staten voor wethouderspost in Arnhem

anja voor provinciehuis bewerkt 1vrijdag 06 november 2015 11:41

Fractievoorzitter Anja Haga van de Statenfractie van de ChristenUnie in Fryslân wordt voorgedragen als wethouder in de gemeente Arnhem. Daarmee komt een einde aan zeven jaar lidmaatschap van Haga van Provinciale Staten. Begin 2009 begon Haga als commissielid en vanaf 2011 was Haga fractievoorzitter van de ChristenUnie in Fryslân. Dit jaar nog werd ze uitgeroepen tot beste Statenlid en het Statenlid met de meeste kennis van zaken. Als alles volgens plan verloopt zal Haga eind deze maand als wethouder in Arnhem worden beëdigd.

De ChristenUnie kwam in de gemeente Arnhem in beeld als coalitiepartner na een breuk in de zittende coalitie. Haga werd daarop gepolst of ze interesse had in de functie van wethouder in de gemeente Arnhem. ‘Je moet dan heel snel schakelen. Wil ik dit, wat laat ik achter? Ik hou van Fryslân en ik doe het werk in de Friese Staten met heel veel plezier. Maar Arnhem is een prachtige stad waar veel gebeurt, zeker als het gaat om zorg, vluchtelingen en groene energie. Dat zijn thema’s die me aan het hart gaan en waar ik me graag voor inzet,' aldus Haga. Als wethouder krijgt Haga onder meer de portefeuilles WMO, duurzaamheid en vluchtelingenbeleid. ‘Wat zeker ook mee heeft gespeeld in mijn beslissing is dat we een hele ervaren fractie in de Staten van Fryslân hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat die het met elkaar zullen klaren.’

De fractie en het bestuur van de ChristenUnie in Fryslân feliciteren Haga van harte met de voordracht. ‘Het is een prachtige kans voor haar, maar we zullen haar hier wel heel erg missen,’ zegt vicefractievoorzitter Wiebo de Vries. 

Naast fractievoorzitter van de Friese ChristenUnie is Anja senior adviseur bestuurders voor de ChristenUnie landelijk (raadsleden en wethouders) op onder meer WMO, duurzaamheid en Vluchtelingenbeleid. Daarnaast is ze projectleider WMO/Jeugdwet voor een instelling in de gehandicaptenzorg. Na haar beëdiging als wethouder zal ze stoppen met deze werkzaamheden.

Anja Haga is 38 jaar en woont met haar man in Dokkum. Ze zal voor haar werkzaamheden in Arnhem een appartement huren. ‘Ik blijf ook in Dokkum wonen. We hebben daar vorig jaar een fijn huis gekocht en ik ben verknocht aan Fryslân,' zegt ze. Haga is christen en lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). ‘Leidraad in mijn politieke handelen is God liefhebben boven alles en mijn naaste als mezelf.' 

Labels

« Terug