Kerkentour: Evangelische Gemeente Raphaël in Midsland op Terschelling

kerkebtour terschellingmaandag 24 augustus 2015 13:41

Als ik dit schrijf zit de vakantie er al weer op. Terschelling was dit jaar de bestemming. Twee weken campingleven en een mooie gelegenheid om een Gemeente te bezoeken waar je niet zomaar komt.

Ik was te gast bij de Evangelische Gemeente Raphaël, een kleine Gemeente die in de vakantie een kortdurende groei meemaakt en daarvoor uitwijkt van hun eigen ruimte in Dorpshuis Ons Huis in West naar de aula van scholengemeenschap De Driemaster in Midsland.

Dertig jaar geleden begonnen als echte 'zomerkerk' maar vanaf 2002 een pioniersgemeente. De Gemeente wordt geleid door voorgangersechtpaar Henk en Wil Askes.

Het is mooi om te zien dat velen deze Gemeente weten te vinden en vaak niet voor de eerste keer. Met zo’n 80 vakantievierende broeders en zusters zijn we deze zondag samengekomen. Uit alle hoeken van Nederland komen ze en dat maakt deze dienst speciaal.

Na het zingen van enkele opwekkingsliederen neemt Wil Askes het woord. Wat zij vertelde kwam bij mij binnen en bleef zo hangen dat de rest van de preek langs mij heenging. Niet dat deze niet mooi of betekenisvol was, maar de boodschap van Wil heeft mij met andere ogen naar de vakantie en de vakantiegasten laten kijken.

De boodschap was kort en helder: Tijd is het kostbaarste wat je elkaar kan geven. Zelfs tijdens de vakantie heeft men het te druk, is alles gepland, ligt de telefoon en dus de wereld binnen handbereik. Maar wat de Heer van ons vraagt, is tijd doorbrengen met elkaar. Weten en voelen dat je 'gezien' wordt.

Ook ik zit vastgelijmd aan mijn mobiel en ja de planning van uitjes was al lang voor de vakantie klaar. Op de camping heb ik mijn vrouw aangekeken en verteld over de dienst en wat het met mij deed. Samen hebben we besloten de mobiel te 'parkeren' en maar één keer per dag te gebruiken. De 'agenda' losgelaten en van dag tot dag de verdere vakantie beleven. Wat een hoop tijd heb je dan voor je gezin en je komt ook nog eens echt tot rust. Een kleine boodschap met grote gevolgen blijkt wel. Ondanks dat het weer niet alle dagen meewerkte zijn wij als gezin tot elkaar gekomen. Goede gesprekken gehad met mijn oudste zoon; spelletjes doen en voorlezen aan mijn jongste zoon en dochter; genieten met mijn vrouw van ons gezin. In de wetenschap dat straks het dagelijks leven ons weer opslokt.

Nu zijn we weer thuis en genieten nog na. Voor zover het lukt plannen we bewust tijd voor ons gezin en dan gaan de mobieltjes uit. Tot nu toe gaat dit goed maar nu start ook weer het politieke seizoen, eens kijken of ik het nog vol kan houden.

Richard Klerks,

Commissielid Statenfractie ChristenUnie

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

Labels
Overdenking

« Terug